Bread Puding je nastao u 13 vijeku u Engleskoj, gdje je bio dezert 'siromasnog covjeka'. Stari hljeb bi se natopio vodom, dodao secer i to bi bilo sve.
Ubrzati vrijeme i sada je 'Bread Puding' daleko od 'siromasnog' dezerta. U osnovi je i dalje stari hljeb, mada su to sada francuski, brioche, kroasani, itd, a umjesto vode se dodaje kombinacija jaja, mlijeka, pavlake za mucenje (cream), zacini, a nije neobicno da se ubaci i svjeze ili suvo voce.
Preporucuje se da se jede topao, sa sladoledom od vanile ili sa slagom. Mi smo ga jeli bez icega i toplog, a meni se jos vise svidio sutradan, pravo iz frizidera.
Malo sam bio pretjerao sa morskim orascicem, tako da je Laki klopnuo samo jednu turu, a onda mu je bilo 'too spicy'. U svakom slucaju preporuka za probanje i jos jedan nacin da se iskoristi stari hljeb.
A majski krug igre Ajme koliko nas je, gdje je Nevena sa bloga Hleb I Lale dala HLEB kao temu, me je potstakla da napravim Bread Puding.
Potrebno:
1 1/3 vekna francuskog hljeba starog dan-dva
4 jaja
1/2 l slatke pavlake (pavlake za mucenje)
1 l mlijeka
175 g secera
500 g tresanja ociscenjih od kospica (mogu i zamrznute)
1 kasikica vanile ekstrakta
malo naribanog morskog orascica (malo je dovoljno)
malo vise naribanog stapica cimeta
A napraviti ovako:
1. Izrezati hljeb na kriske debljine 1 cm, a onda svaku krisku izrezati na cetvrtine. Otprilike velicine malih zalogaja. Pomijesati hljeb sa tresnjama u dubljoj zdijeli.
2. Umutiti jaja sa mlijekom, slatkom pavlakom i secerom. Dodati ekstrakt vanile, morski orascic i cimet. Pomijesati.
3. Preliti hljeb i tresnje sa umucenim jajima sa mlijekom. Pritisnuti hljeb tako da je citav potopljen. Ostaviti 15-ak minuta.
4. Posudu u kojoj ce se peci Puding premazati neslanim puterom. Prebaciti Puding u posudu za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 175°C oko sat vremena. Puding bi trebao da dobije lijepu zlatno smedjkastu boju po povrsini, a u sredini ce da se 'mrda' ako se protrese posuda. Ostaviti da se prohladi do temperature ugodne za jelo. Prijatno!
p.s.
kako je puding u stvari delikatno jelo (custard), direktnim pecenjem u rerni nekada mozete dobiti isuseni puding, ili se jaja i mlijko mogu razdvojiti...da bi ste to izbjegli, pecite puding u 'kupki', stavite posudu za pecenje u vecu posudu u kojoj ste sipali 2 cm vrele vode. Pazite da u toku pecenja uvijek ima dovoljno vode u kupki...
Kad sam prvi put pravila stavljala sam cijele kriške hljeba namazane margarinom (nisam imala maslac) a između posipala sjeckanom čokoladom i suvim grožđem. Nekako se nije dobro napio tečnosti i bio mi je onako, gore tvrd i žilav a dole neprijatno gnjecav. Poslije sam vidjela de se hljeb može isjeći na kockice i to je već bila druga priča. Samo je sin bio razočaran: "To nije puding".
ReplyDelete