Tuesday, May 14, 2013

Ljesnik Gnijezda

 
Ova gnijezda sam pravio vec par puta. Odlicna su iz vise razloga. Veoma jednostavna da se naprave, sastojci se uglavnom nalaze vec u kuci, a mogu da se naprave i sakriju, pa onda traju duze :). Ako se stave i u zamrzivac, mogu da stoje bar sedam dana, isprobano.


Originalni recept sam nasao ovde, a evo kako je to kod mene bilo.

Potrebno:

200 ml vode
200 g secera
150 g putera (neslanog)
100 g cokolade
250 g mljevenog keksa  
150 g mljevenih pecenih ljesnika      
i jos                                                                         
mljeveni ljesnik i nutela za ukrasavanje
 
A napraviti ovako:
 
1. Prokuvati vodu, secer, puter i cokoladu na tihoj vatri.
2. Skloniti sa sporeta, pa dodati mljeveni keks i ljesnike. Ostaviti da se prohladi.
3. Ovlazenim rukama ili koristiti plasticne rukavice praviti kuglice velicine oraha i uvaljati u mljevene pecene ljesnike. Napraviti udubljenje u sredini i ostaviti gnijezda na hladnom da oscvrsnu preko noci.
4. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje, pa puniti gnijezda nutelom.
5. Gnijezda treba opet ostaviti na hladnom, sto duze to bolje.
 
 






1 comment:

  1. E svaka ti cast. Da nisi ozenjen odmah bi se udala za tebe:)

    ReplyDelete