Friday, June 26, 2020

Krekeri od Heljde


Prije skoro deste godina kada sam krenuo u avanturu pisanja bloga, bilo je par igrica gdje su se istrazivali blogovi, namirnice, pravili isti recepti...to je polako nestalo, zasto i kako ne znam. 

Prije neki dan sam bio u gostima kod Maje i vidjeh da postoji Zajednicki Obrok. Koncept jednostavan, a obicno sve sto je dobro zamisljeno i uradjeno i izgleda jednostavno. Natasa @pecatzivota izabere dva recepta sa necijeg bloga, i onda ko god ucestvuje u igri objavi slike, utiske istog dana. Kada sam jos vidio da se u ovom krugu rade recepti sa Majinog bloga, nije mi trebalo puno da se odlucim da i ja ucestvujem. 


Krekeri sa Heljdom je bio jedan od dva ponudjena recepta. Da pricam o Majinom blogu je totalno besmisleno, on treba da bude obavezna lektira za svakoga ko krene da pise i objavljuje recepte po internetu. Ovde je kako je orginalno napravljen recept, a ovo sto slijedi je moja 'interpretacija' Majinog remek djela. Promjene su uglavnom u namirnicama, nisam mogao da nadjem ili trenutno nisam imao tacno ono sto je u receptu.

A evo kako je kod mene to bilo

Potrebno:

150g  pecene heljde (u Bulk Barn prodaju kao 'toasted buckwheat')
300ml vode
60g ovsenih mekinja (All-Bran Buds)
50g sjemenki po izboru (u Bulk Barn sam nasao mjesavinu Flex, Hemp i Chia mix)
50g suncokretovih sjemenki
50ml Ulja od Badema
kasikica soli sa Himalaja (ovo se ja malo pre....vam)

A napraviti ovako:

1. Staviti heljdu u toplu vodu i ostaviti sat vremena. Ova sto je pecena ne mora da stoji toliko dugo.


2. Ubaciti u 'sjecka' heljdu sve sa vodom i usitniti dok se ne dobija kasa.


3. Dodati sve druge sastojke i dobro izmjesati.


 4. Na vecem plehu oblozenom papirom za pecenje razmaziti ravnomjernu izmjesanu smjesu.


5. Peci na 150°C 10 minuta. Izvaditi pleh iz rerne i izrezati krekere. Koristiti noz za picu ili veci ostar noz (bilo bi glupo koristiti tup noz, zar ne?). Izadje 4x16 krekera.


6. Vratiti pleh u rernu i peci/susiti krekere jos 40 minuta na 140° C. Pecene krekere izvaditi, cuvati ih u poklopljenoj posudi i krckati ih same ili sa ajvarom, ili namaz sirom, ili kajmakom ili...





2 comments:

  1. Hvala ti, Zoki! Mnogo mi je drago da si učestvovao i da si se priključio igri!

    Food blogerske igre su se ugasile jer je jako opalo interesovanje. Razumljivo je to, jer je sa blogova dešavanje prešlo na društvene mreže.

    Ali eto zato nekih novih igara na mrežama :)

    Jako mi je interesantno što si koristio pečenu heljdu. Je l' nisi našao sirovu ili si tako hteo? Po slikama sudeći, tvoja smesa je bila dosta gušća u odnosu na moju, mada mi ispečeni krekeri izgledaju vrhunski krckavo i ukusno!

    Možda probam i ja sa pečenom, koju inače koristim kad kuvam kašu (od sirove mi se kaša deleko manje sviđa nego od pečene).

    Pozdrav za tebe i tvoju ekipicu :)

    ReplyDelete
  2. Kada sam vidio da su tvoji recepti, nije bilo dileme da ucestvujem...
    Nisam uspio da nadjem sirovu heljdu, tako da sam zavrsio sa ovom pecenom. Ja se 'ubijam' sa ovim krekerima, fenomenalni su.

    pozdrav Babic klanu!!

    ReplyDelete