Maj mjesec. Vrijeme da se uziva u prirodi, da se izadje vani, na sunce, procvjetale vocke, drvece puno novog lisca. Ali Covid-19 ne da. Dosao, pozatvarao nas po kucama, odvjio jedne od drugih. A I majka priroda se poigrava sa nama, zadnja dva dana osvanula sa snijegom, ludilo...
Htjedoh da probam da li moze jos 'hitnije' nego Majin hleb I evo rezultata. Sve gotovo za manje od 90 minuta od trenutka od mjerenja vode do vadjenja hljeba iz rerne. A hljeb, mekan k'o dusa, kora hrskava, mirise kako treba I ukusan. Sve za 10+.
Nije mi puno trebalo vremena ni da mu dam ime, malo narcisiodno, prozvao sam ga Z-Hljeb.
Potrebno:
500 g brasna
40 g svjezeg kvasca
350 ml tople vode
kasikica secera
3 kasikice soli
A napraviti ovako:
1. U vecoj posudu izmrviti kvasac, dodati secer I toplu vodu I razmutiti.
2. Izmjeriti brasno, dodati mu so I promijesati.
3. Dok izmjerite brasno, kvasac ce poceti da pokazuje znakove zivote.
Dodati pola brasna i izmjesati drvenom kutlacom. Opet dodati polovinu brasna od onoga sto je ostalo i opet izmjesati drvenom kutlacom. Dodati i ostatak brasna i umijesiti tijesto. Ako moze kutlacom onda sa njom, a ako ne, onda rukom. Ne treba vaditi tijesto iz posude i ne trba ga puno ni mijesiti. Tijesto ce bit mekano i ljepljivo, tako da treba navlaziti ruku prije mijesanja.
4. Posudu sa tijestom pokriti providnom folijom I staviti na toplo mijesto.
5. Poslije 40-tak minuta, tijesto bi trebalo da izgleda ovako
6. Posuti brasnom radnu povrsinu I izvaditi tijesto iz posude.
7. Tijesto je mekano I ljepljivo, razvuci ga u pravougaonik, bez puno mijesanja.
8. Pocevsi od duze strane urolati tijesto u veknu. Kako rolate, tako pritisnite tijsto po duzini. Zatvorice tijesto a I po malo dodati mijesanje koga nema puno u svemu ovome.
9. Od vekne izrezati 8 jednakih dijelova I napraviti loptice od njih.
10. U kalupu kojeg ste poprskali sprej-uljem slozite loptice.
12. Poslije pola sata izvaditi hljeb iz rerne.
Skloniti kalup I staviti hljeb na restku da se prohladi. Ovakav je odozdo.
Stvarno je još hitniji od hitnog :)
ReplyDeleteZabavno mi je što ti sad otkrivaš svež kvasac, a ja instant. Duže vreme sam imala otpor, al' nedavno me je oduševilo kako je lepo odradio posao, te odlučih da odbacim dugogodišnju predrasudu :)
Nego.
Probaj drugi put da sačekaš da složene loptice prvo narastu, pa tek onda u rernu da idu. Jeste da to produžava dodatno celu stvar, ali iznenadićeš se koliko bude još vazdušastije testo posle.
Ili, ako ga već stavljaš u rernu odmah nakon oblikovanja, stavi mu i neki "poklopac", da zadržiš vlagu dok se rerna polako greje i time omogućiš još malo rasta. Posle 15 min skini poklopac i nastavi pečenje do kraja.
Pozdrav veliki za tebe i tvoju ekipicu :)