Tuesday, May 12, 2020

Z Hljeb


Maj mjesec. Vrijeme da se uziva u prirodi, da se izadje vani, na sunce, procvjetale vocke, drvece puno novog lisca. Ali Covid-19 ne da. Dosao, pozatvarao nas po kucama, odvjio jedne od drugih. A I majka priroda se poigrava sa nama, zadnja dva dana osvanula sa snijegom, ludilo...


Bio sam kod Maje u gostima prije neki dan I vidjeh tamo 'Hitni Hleb'. Vec sam pisao kako sam nasao brasno I svjezi kvasac kod 'Mrakovica". Kvasac je u rangu super heroja, nesto nevjerovatno dobro. Nikada nisam do ovog virusa ni vidio svjezi kvasac, a kamoli koristio (ne da ja to radim sada nesto redovno). Sada ne znam da li cu ikada opet koristiti suvi (instant) kvasac.

Htjedoh da probam da li moze jos 'hitnije' nego Majin hleb I evo rezultata. Sve gotovo za manje od 90 minuta od trenutka od mjerenja vode do vadjenja hljeba iz rerne. A hljeb, mekan k'o dusa, kora hrskava, mirise kako treba I ukusan. Sve za 10+.

Nije mi puno trebalo vremena ni da mu dam ime, malo narcisiodno, prozvao sam ga Z-Hljeb.


Potrebno:
500 g brasna
40 g svjezeg kvasca
350 ml tople vode
kasikica secera
3 kasikice soli

A napraviti ovako:

1. U vecoj posudu izmrviti kvasac, dodati secer I toplu vodu I razmutiti.


 2. Izmjeriti brasno, dodati mu so I promijesati.



3. Dok izmjerite brasno, kvasac ce poceti da pokazuje znakove zivote.


Dodati pola brasna i izmjesati drvenom kutlacom. Opet dodati polovinu brasna od onoga sto je ostalo i opet izmjesati drvenom kutlacom. Dodati i ostatak brasna i umijesiti tijesto. Ako moze kutlacom onda sa njom, a ako ne, onda rukom. Ne treba vaditi tijesto iz posude i ne trba ga puno ni mijesiti. Tijesto ce bit mekano i ljepljivo, tako da treba navlaziti ruku prije mijesanja.

4. Posudu sa tijestom pokriti providnom folijom I staviti na toplo mijesto.



5. Poslije 40-tak minuta, tijesto bi trebalo da izgleda ovako



6. Posuti brasnom radnu povrsinu I izvaditi tijesto iz posude.


7. Tijesto je mekano I ljepljivo, razvuci ga u pravougaonik, bez puno mijesanja.


8. Pocevsi od duze strane urolati tijesto u veknu. Kako rolate, tako pritisnite tijsto po duzini. Zatvorice tijesto a I po malo dodati mijesanje koga nema puno u svemu ovome.


9. Od vekne izrezati 8 jednakih dijelova I napraviti loptice od njih.



10. U kalupu kojeg ste poprskali sprej-uljem slozite loptice.


11. Staviti u rernu I tek sada upalite rernu na 250°C. Ubacite hljeb u rernu i ostavite da pece 30 minuta. 

12. Poslije pola sata izvaditi hljeb iz rerne. 



Skloniti kalup I staviti hljeb na restku da se prohladi. Ovakav je odozdo.


Prijatno









1 comment:

  1. Stvarno je još hitniji od hitnog :)

    Zabavno mi je što ti sad otkrivaš svež kvasac, a ja instant. Duže vreme sam imala otpor, al' nedavno me je oduševilo kako je lepo odradio posao, te odlučih da odbacim dugogodišnju predrasudu :)

    Nego.

    Probaj drugi put da sačekaš da složene loptice prvo narastu, pa tek onda u rernu da idu. Jeste da to produžava dodatno celu stvar, ali iznenadićeš se koliko bude još vazdušastije testo posle.

    Ili, ako ga već stavljaš u rernu odmah nakon oblikovanja, stavi mu i neki "poklopac", da zadržiš vlagu dok se rerna polako greje i time omogućiš još malo rasta. Posle 15 min skini poklopac i nastavi pečenje do kraja.

    Pozdrav veliki za tebe i tvoju ekipicu :)

    ReplyDelete