Sunday, July 12, 2020

Jastucici od smedjeg rizinog brasna sa sirom



Polako prolazi i cetvrti mjesec pandemije. Neke stvari koje su bile vazne i bez kojih je izgledalo da se ne moze zivjeti, izgubile su svaku vrijednost. Pocinje da prolazi i ona solidarnost i razumjevanje i spremnost da se pomogne koja se javi kod ljudi kada se desi neki 'belaj'. Sve vec opisao i napisao Ivo Andric.

Polovinom marta sam bio u regionu (Crna Gora i Sarajevo). Sa mnom je bio Marc, francuski kanadjanin. Htio je da me bolje upozna pa smo obisli neka mjesta znacajna u mom zivotu.
Setajuci Carsijom, kupih mu 'Na Drini Cuprija' - vozili smo se preko Scepan Polja, na postanku Drine od Tare i Pive, za uspomenu. Nisam vjerovao da ce imati zivaca i potrebe da je procita. Moja greska. Dobijem email poslije par dana od njega.


Javio se da je procitao knjigu, sada je njegova mama cita...to sam mogao od njega ocekivati, kada znam da je naucio kineski jezik, samo zato sto mu je to izgledalo interesantno...

A na instagramu se nastavlja Zajednicki Obrok. Ovaj put su bili jastucici sa sirom, orginalni recept je


Ja nisma uspio da nadjem 'speltino brasno' pa sam koristio 'Smedje Rizino Brasno' i kako su 'jastucici' tako ih nisam rolao, nego sam napravio 'jastucice'.


A evo kako je to bilo kod mene.

Potrebno:

1. 250g organskog brasna od smedje rize

2. 50g cottage cheese - mladog sira
3. 20g istopljenog putera
4. soli po ukusu
5. 150ml vode
6. 20g sjemenki, chia, flex

A napraviti ovako:

1. Dodati so brasnu i umijesiti tijesto. 
2. Tijesto razvuci na 5-6mm debljine, pa kalupom (nekom casom) vaditi krugove.
3. Napravljene krugove premazati istopljenim puterom, pa staviti kasikicu sira u sredini na polovini krugova. Druga polovina ce da ide preko, pa ne treba filovati sve.
4. Prazne krugove staviti na krugove sa sirom, pa viljuskom pritisnuti obod. Redati ih na pleh ob;lozen pak papirom.
5. Premazati jastucice puterom, pa posuti sjemenkama i peci u ugrijanoj rerni na 220°C 20 minuta.
Pecene jastucice pokriti cistom krpom ili ih staviti u poklpoljenu posudu da bi ostali meki.



No comments:

Post a Comment