Nisam dugo pisao blog. Razlozi raznorazni, nevazni...
Od zadnjeg posta, smo dosta putovali. Stigli smo da Bahama, sa nasim dragim prijateljima Ljicom i Ozrom, bilo je i nama i njima 20 godina braka, do Dominikanske Republike, Jelenina svadba, obilazak Pivske planine, splavarenje Tarom, odlazak do Grcke i druzenje sa djecjim kumovima Kirkom i Helen, kao i posjete Sarajevu i Parizu.
Kakve to sve veze ima sa Praznicnom Pogacom?
Nikakve.Praznicnu pogacu sam vidio negdje na internetu, a sa malim istrazivanjem sam nasao i gdje je originalno nastala (ili bar ja tako mislim). Veoma jednostavna da se napravi, kao i uvijek moze da se napravi od bilo kog tijesta.
Ja sam za pravljenje tijesta pratio (uglavnom) originalni recept. Kada sam poceo da slazem pogacu u posudu promjera 28 cm (sto je u originalnom receptu), ucinilo mi se da je posuda prevelika, tako da sam koristio posudu promjera 25 cm i ispalo je sasvim u redu.
Pogaca je za svaku preporuku, spolja hrskava korica, unutra k'o dusa meka, lisnata i ukusna.
Potrebno:
500 g brasna
8 g suvog
kvasca
2 jaja
250 ml mlijeka
30 ml ulja
75 g istopljenog putera
kasikica secera
kasikica soli
i jos
brasno za pobrasnjavanje podloge
umuceno jaje za
premazivanje
susam
A napraviti
ovako:
1. U 50 ml toplog mlijeka sipati kvasac i secer. Promijesati i ostaviti da udupla zapreminu - 10 minuta.
2. Od prosijanog brasna, nadoslog
kvasca, toplog mlijeka, jaja, soli i ulja zamijestiti tijesto. Ja sve to ubacim
u Mr.
Red-a i on odradi posao za mene. Pokriti providnom folijom ili cistom krpom
(opet ista stvar, koristiti prljavu krpu bi bilo stvarno glupo) i staviti
tijesto na toplo mjesto par sati.
3. Nadoslo tijesto premijesiti na pobrasnjenoj radnoj ploci i podijeliti na osam jednakih dijelova.
4. Svaku koru rastanjiti na debljinu od 3-5mm i probati napraviti preavougaonik. Steta sto ne postoje pravougaone oklagije!
5. Svaku koru premazati istopljenim mlakim puterom, tako da se dobiju dvije grupe od cetiri kore.
6. Urolati kore u valjak po duzoj strani.
7. Odrezati krajeve 'rolata', koji ce ici u sredinu, a ostatak izrezati na trouglove.
8. Podmazati posudu za pecenje puterom, posuti brasnom, istresti visak brasna, pa poredati pogacu. Odsjecene krajeve u sredini, a trouglove po obimu, pokriti i ostaviti na toplom 40 minuta.
9. Umutiti jaje, premazti pogacu i posuti susamom.
10. Peci na 180⁰C 20 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 160⁰C i peci jod desetak minuta. Kako su sve rerne razlicite, pecite dok pogaca ne dobije lijepu zlatno-smedju boju.
11. Izvadite pogacu iz kalupa, pokrijte i ako mozete ostavite je na desetak minuta....
Prijatno!
Dobro nam došao!
ReplyDeleteČudo je to sa linkovima i kako se recepti prenose. Sa jednog na drugi na treći blog i nađeš izvor. Divno je kako se recepti šire i prelaze granice. Ono što ne volim je kad nema linkova.
Hvala Jelena.
DeleteBez linkova nije u redu. Ako nesto nije originalno, treba reci odakle je doslo ili bar gdje se naslo.
Jako lijepo prikazana izrada pogače! Djeluje vrlo primamljivo. Spremam recept. :)
Delete