Tuesday, December 10, 2013

Praznicna Pogaca



Nisam dugo pisao blog. Razlozi raznorazni, nevazni...

Od zadnjeg posta, smo dosta putovali. Stigli smo da Bahama, sa nasim dragim prijateljima Ljicom i Ozrom, bilo je i nama i njima 20 godina braka, do Dominikanske Republike, Jelenina svadba, obilazak Pivske planine, splavarenje Tarom, odlazak do Grcke i druzenje sa djecjim kumovima Kirkom i Helen, kao i posjete Sarajevu i Parizu.




Kakve to sve veze ima sa Praznicnom Pogacom?


 
 

Nikakve.


Praznicnu pogacu sam vidio negdje na internetu, a sa malim istrazivanjem sam nasao i gdje je originalno nastala (ili bar ja tako mislim). Veoma jednostavna da se napravi, kao i uvijek moze da se napravi od bilo kog tijesta.

Ja sam za pravljenje tijesta pratio (uglavnom) originalni recept. Kada sam poceo da slazem pogacu u posudu promjera 28 cm (sto je u originalnom receptu), ucinilo mi se da je posuda prevelika, tako da sam koristio posudu promjera 25 cm i ispalo je sasvim u redu.


 
 
Pogaca je za svaku preporuku, spolja hrskava korica, unutra k'o dusa meka, lisnata i ukusna.
 
 
 
 
Potrebno:
500 g brasna
8 g suvog kvasca
2 jaja
250 ml mlijeka
30 ml ulja
75 g istopljenog putera
kasikica secera
kasikica soli

i jos
 
brasno za pobrasnjavanje podloge
umuceno jaje za premazivanje
susam

A napraviti ovako:
 
1. U 50 ml toplog mlijeka sipati kvasac i secer. Promijesati i ostaviti da udupla zapreminu - 10 minuta.
 
2. Od prosijanog brasna, nadoslog  kvasca, toplog mlijeka, jaja, soli i ulja zamijestiti tijesto. Ja sve to ubacim u Mr. Red-a i on odradi posao za mene. Pokriti providnom folijom ili cistom krpom (opet ista stvar, koristiti prljavu krpu bi bilo stvarno glupo) i staviti tijesto na toplo mjesto par sati.
 
3. Nadoslo tijesto premijesiti na pobrasnjenoj radnoj ploci i podijeliti na osam jednakih dijelova.
 

4. Svaku koru rastanjiti na debljinu od 3-5mm i probati napraviti preavougaonik. Steta sto ne postoje pravougaone oklagije!
 

5. Svaku koru premazati istopljenim mlakim puterom, tako da se dobiju dvije grupe od cetiri kore.
 
 
6. Urolati kore u valjak po duzoj strani.
 
 
 
7. Odrezati krajeve 'rolata', koji ce ici u sredinu, a ostatak izrezati na trouglove.
 


 
8. Podmazati posudu za pecenje puterom, posuti brasnom, istresti visak brasna, pa poredati pogacu. Odsjecene krajeve u sredini, a trouglove po obimu, pokriti i ostaviti na toplom 40 minuta.
 
 
 9. Umutiti jaje, premazti pogacu i posuti susamom.

 
10. Peci na 180⁰C 20 minuta, a onda smanjiti temperaturu na 160⁰C i peci jod desetak minuta. Kako su sve rerne razlicite, pecite dok pogaca ne dobije lijepu zlatno-smedju boju.
 
11. Izvadite pogacu iz kalupa, pokrijte  i ako mozete ostavite je na desetak minuta....
 

 
 
Prijatno!

3 comments:

  1. Dobro nam došao!
    Čudo je to sa linkovima i kako se recepti prenose. Sa jednog na drugi na treći blog i nađeš izvor. Divno je kako se recepti šire i prelaze granice. Ono što ne volim je kad nema linkova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jelena.

      Bez linkova nije u redu. Ako nesto nije originalno, treba reci odakle je doslo ili bar gdje se naslo.

      Delete
    2. Jako lijepo prikazana izrada pogače! Djeluje vrlo primamljivo. Spremam recept. :)

      Delete