Evo nastavljam sa jelima koji mi nikako ne leze sa prevodom. Opet 'hljeb', a u stvari je dezert i to mnogo dobar. U zadnje vrijeme je Laki izbacio iz ishrane kravlje mlijeko, kao i gomilu nekih drugih stvari, tako da su ovi hljebovi dosli kao kec na deset.
Ne znam da li ste ikada koristili sargarepu u kolacima u kombinaciji sa bananom, ako niste, probajte. Veoma jednostavann da se napravi, sastojci su uglavnom na dohvat ruke. Sve je bolji sto duze stoji, samo na zalost to se nece desiti. U receptu su i 'pecans' - pikans, orasasti plod, veoma slican orahu. Malo je vise neutralnijeg ukusa nego orah, nema nimalo orahove gorcine. Drvece pikana uzgajaju po jugu Amerike, i oni ucestvuju sa skoro 90% godisnje proizvednje pecans u svijetu.
'Pecan' na indijanskom (algonquian) jeziku znaci 'ljuska kojoj treba kamen da bi se razbila'. Eto malo i o pecans...
A evo kako je to kod mene bilo.
Potrebno:
2 case brasna
2/3 case secera
1 kasikica sode bikarbone
1/2 kasikice soli
1/2 kasikice cimeta u prahu
2 jaja
3 zrele banane, otprilike jedna casa kada se izgnjece
2 vece narendane sargarepe, otprilike jedna casa kada se narendaju
1/3 case ulja
1/2 case pecans ili polovine oraha
Napraviti ovako:
1. U vecoj posudi sipati brasno, secer, sodu bikarbonu, so i cimet.
2. U manoj posudi staviti jaja, ulje i banane, pa banane izgnjeciti.
Tako ce se one i pomijesati sa uljem i jajima.
3. Izrendati sargarepu
Pa dodati bananama izrendanu sargarepu, ako i pecans.
4. Pomijesati sa suvim sastojcima, samo da se dobije kompaktna masa.
5. Sipati u podmazan kalup za hljeb.
6. Peci u ugrijanoj rerni na 175°C 55-66 minuta, u zavisnosti od rerne. Gotovo je kada ubodena cackalica izadje cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu 10 minuta, prije nego sto izvadite hljeb i stavite na zicanu resetku da se potpuno ohladi.
dobar "kolac"
ReplyDeletemiss you..
Volim pekan, nisam jos probala u receptic
ReplyDelete