Tuesday, February 9, 2016

Kelj sa lebleblijom iliti slanutkom




Vrijeme brzo prolazi. Prije 21 godinu smo dosli u Kanadu, Andrej je bio bebara sa nepunih 5 mjeseci. Dok si trepnuo okom, postao je covjek, bice nuklearni inzenjer (inzenjer fizike) za par mjeseci, treca generacija inzenjera po Rankinoj strani, ponosni tata :-). I zadnjih 3-4 vikenda su nam se ponavljali. Andrej bi dolazio kuci preko vikenda jer bi ponedeljkom imao razgovore za posao. I to je opet sve drukcije nego sto sam ja nekada znao I mislio ...
Prije par godina Nana nije mogao da nadje posao preko ljeta. Na pitanje prijatelja zasto ne radi u banci (gdje je imao sanse za posao preko mog dobrog poznanika) ja sam odgovorio da je htio raditi u banci, isao be na eonomije I biznis skole, ne inzenjering.

E koliko sam ja malo znao...

Andrej je poceo da radi u banci, I ne samo to ljeto, nego I proslo. I svi njegovi sefovi, kao I ljudi sa kojima je radio su bili inzenjeri, matematicari, programeri, fizicari... Naucio je puno I otkrio da je to zanimanje kojim zeli da se bavi, takozvani 'quant'. Ne znam sta bi to bio prevod na nasem jeziku I nisam siguran da li to I postoji zanimanje kod nas. Uglavnom mu je zelja da zavrsi na 'Bay Street"-u sto je kanadski 'Wall Street'.
Kako mu je krenulo izgleda da ce mu se to I desiti. Juce je (opet) imao razgovor za posao, I sve kada misli da je to zadnji I da nema vise, ono opet ima jos jedan krug. Ovo je bio treci po redu. Ako ga prodje, bice I cetvrti krug...Kako god, vec je postigao nevjerovatno puno svojim radom I upornoscu.

E sada kakve sve to veze ima sa keljom? Ima, ima...
Alek mi je propisao dijetu bez karbohidrata. I za nekog kome su hljeb I pasta I krompir I riza bila najvaznija hrana to nije nimalo lako. I kad god osjetim da mi to tesko pada, ja samo pomislim na svakodnevni trud I odricanje koje rade nasi klinci, da bi ostvarili svoje snove I sve postane toliko lako I sve onda ima smisla. E nisam ja sada 'otkacio' sve te karbs, pojedem ja ponesto tu I tamo...

A kelj? Niakda ga nisam jeo kao klinac ili u mladosti. Sada je superhrana, pun vitamin I svega drugog sto nam treba. Cak I svjez u salati je mnogo dobar. Ovo je jedan jednostavan I brz recept, sa grilovanom piletinom perfektan obrok.



Potrebno:

1. jedna veca veza kelja
2. cetiri cena bijelog luka
3. jedna konzerva lebleblija (moze I pasulja)
so, biber, maslinovo ulje I sirce od bijelog vina

A napraviti ovako:

1. Izrezati drske od kelja I baciti.



2. Isjeci ugrubo kelj, oprati I osusiti.



3. Ugrijati maslinovo ulje u vecem tiganju/serpi na srednje jakoj vatri. Dodati kelj, osicen I isjeckan n asitno bijeli luk kao I pola case vode. Posoliti I pobiberiti. Poklopiti I kuvati 10 do 12 minuta, sve dok kelj ne postane mekan. Mijesati povremeno.


4. Otvoriti konzervu lebleblija, ocijediti I isprati. Dodati leblebliju kelju, kao I kasiku sirceta. Promijesati I kuvati jos par minuta da se lebleblija ugrije.




 
 5. Sluziti toplo sa nekim komadom mesa ili ne, sasvim je u redu I hladno.





3 comments:

  1. Čestitam ponosnom tati na uspešnoj deci. Znaš kako se kaže:Mera uspešnih roditelja je onolika, koliko ih premaše deca. Tvojoj to ide super za rukom.
    Ovaj tvoj kelj mi liči na Kale? inače leblebije pravim slično i ja ali sa Cavalero Nero, tj takodje iz porodice kupusara .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala...Prestignu nas brzo I tako treba.

      Da, ovo je KALE, pozdrav Zoran.

      Delete
  2. Ne znam šta je bolje, uvod ili recept (probam već sutra). Uživanje je čitati i pratiti vaš blog :)

    ReplyDelete