Lazar je prije neki dan sa skolom isao u vocnjak da ih bere . Vratio se ponosan i objasnjavao kako se jabuka uhvati rukom i onda se vrti sve dok se peteljka ne otkine. Tako i ja naucih kako se jabuke beru.
A u kuci puno jabuka, Alek i Andrej ih ne jedu, (bar ne svjeze). Lazar i ja odlucismo da napravimo nesto sa njima. Imali smo i palacinke spremne, i odluka je brzo pala, 'Palacinke sa Jabukama'.
Broj palacinki i kolicina jabuka se moze mijenjati po potrebi i velicini posude koju koristite. Ovo je za vatrostalnu posude velicine 28cm x 33cm...
14 pecenih palacinki
7 srednje velikih jabuka
5 kasika prezle
5 kasika secera
2 kesice vanilin secer
sok od pola limuna
4 kasikice cimeta u prahu
150 ml slatke pavlake
A uraditi ovako:
Izrendati jabuke. Dodati prezlu, pola cimeta u prahu, secer i vanilin secer. Iscjediti sok od pola limuna (cuva jabuke da ne potamne, a pola je samo zato sto sam imao pola limuna). Promjesati sve. Stavljati jabuke u palacinke (kao za sarmu) i slagati u podmazanu vatostalnu posudu velicine 28cm x 33cm. Posuti sa ostatkom cimeta. Slatku pavlaku samo malo umutiti, da ostane i dalje tecna. Preliti preko palacinki. Peci u zagrijanoj rerni na 200⁰ C 25 minuta. Zadnjih 10 minuta pokriti aluminijskom folijom.
Gotove palacinke su upile pavlaku, budu meke i socne, a dovoljno cvrste da sacuvaju formu.
Prijatno.
Odlicne!!vidis ja palacinke pravim i moji ih zaista vole,ali eto nikada se nisam sjetila napuniti ih sa jabukama..jer jabuke su moje voce i volim je ne preradenu..mozda jedan dan bas isprobam ovu recepturu !!!
ReplyDeleteDobar si kuhar !!!:)