Monday, March 21, 2011

Terin 'Proljece'

For recipe in english, please scroll down
 

'...u vojsci sam stekao druga do groba i hronicnu upalu zgloba...', pjeva Djole, a kod mene se to desilo u stvarnosti.

Vlada i ja smo zajedno 'ratovali' sada davne 86-87,  u tadasnjem Titiogradu a sadasnjoj Podgorici. Imali smo od tada cestih susreta, i druzenja, i vjencanja i krstenja...

Zadnji put kada smo se vidjeli bilo je u Beogradu prije skoro dvije godine. I Vlada i Ceki znaju za moju 'slabost' prema vinima, tako da je jedno od vina koje smo pili bilo i 'Dead Arm'.

'Dead Arm' je australijski siraz, a ime mu je u prevodu 'Mrtva Ruka'.

Dead Arm je bolest vinove loze uzrokovana gljivicom Eutypa Lata, i napada vinograde sirom svijeta bez nekog pravila. Napadnuti vinogradi su obicno drasticno orezani ili ponovo zasadjeni. Jedna polovina vinove loze ili 'arm' se polako pretvoti u mrtvo drvo. Ta strana je mrtva i krta, ali zato je grozdje na drugoj strani, iako u veoma malim kolicinama...
Uzelo mi je dugo vremena da ga pronadjem, i dok smo bili prosle nedelje na skijanju u Stowe, Vermont, konacno mi je uspijelo. Nekad je stvarno cudno kako se neke stvari jednostavno dogode, vidio sam na internetu da jedna od radnji ima i 'Dead Arm' i 'Opus One', i kada sam usao od stotina flasa vina, njih dvije su bile jedna pored druge. Kako se to desilo nije mi bilo druge nego da kupim sve flase koje su imali :).

Ova casa je za vas Ceki i Vlado


E kako je ovo ipak blog o hrani, onda bi bio i red da o tome nesto i napisem. Ovaj mjesec u okviru igre ...ajme koliko nas je!, koju je pokrenula Snjezana, domacica je Tina , i vino igra glavnu ulogu. Tako je i ovaj terin, napravljen sa jagodicastim vocem i vinom.


Potrebno:

400g jagoda
120g borovnica
120g malina
120g kupina
750ml  slatkog vina (Tokaj) ili bezalkoholnog vina
25ml isjedjenog soka od 'Lime'
100g secera ako vino nije dovoljno slatko
2 kesice zelatina u prahu

A napraviti ovako:

Voce oprati. Jagode prerezati na pola ako su vece od velicine oraha. U posudi velicine 22.9cmx13.3cmx7.6cm poredati voce. Voditi racune da se voce stavlja naizmjenicno, a i ljepse bobice da budu na dnu i stranama, one ce biti na povrsini.
Ugrijati 100ml vina dok ne krene da kljuca. Skloniti sa sporeta, dodati zelatin i promijesati da se zelatin rastvori. Jednom istopljen/rastvoren dodati jos 100ml hladnog vina i promijesati. U ostatak vina(500ml) promijesati secer (ako se koristi) dok se ne istopi. Dodati smjesu sa zelatinom i promijesati. Odvojiti 200ml i ostatak sipati preko voca. Sve voce bi trebalo biti u tecnosti. Staviti u frizider na sat vremena da se stegne. Izvaditi i dodati ostatak vina sa zelatinom, to ce da omoguci da terin ima ravnu donju povrsinu. Opet u frizider da prenoci. Prije vadjenja, potopiti posudu u vrelu vodu na par sekundi (u zavisnosti od materijala posude) i okrenuti na tacnu.

Sretno proljece 2011!!!



Recipe in english:

You'll Ned:
 
400g strawberries
120g blueberries
120g raspberries
120g blackberries
750ml sweet wine or wine without alcohol
100g sugar if wine is not sweet
25ml fresh limejuice
2 sachets gelatin granules
 
And make it like this:
 
Wash the fruit. Halve strawberries if they are bigger than a walnut. Place them in a dish, 22.9cm x 13.3cm x 7.6cm. Arrange the fruit in the tin. Place nicer fruits on the bottom and sides, they will be visible after.
Heat 100ml wine until simmer, remove from theat add gelatin and whisk until gelatin disolves. Add 100ml cold wine and mix. Disolve sugar in 500ml wine, add limejuice and gelatin mixture. Pour all but 200ml of the cooled liquid over the fruit. Place the terrine in the fridge for an hour or until it has set. Then remove from the fridge and top it up with remaining 200ml liquid. Cover with plastic wrap and place again in the fridge overnight. To serve, turn out the terrine by dipping the tin very quickly in hot water and inverting it onto a plate.
 

7 comments:

  1. fenomenalno, odlično iskombinirano, osvježavajuće

    ReplyDelete
  2. Pa ovo je savršenstvo !! Izgleda fenomenalno a recept je sjajan!!! :-)))

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja. Fenomenalna. Stalno sam mislila da želatiniziram voće ali ovo sa viom mi nije palo na pamet. Nikad nisam čula za to vino, znači to je vino od poslednje berbe, pre no što se oreže. Interesantno! Tužno doduše, ali zanimljivo.

    ps i ovde sam videla lale, ali one iz uvoza, počeli smo na pijacama da prodajemo Holandske lale

    ReplyDelete
  4. inače želatinaste mane ne volim, ali strašno lijepo mi ovakve stvari izgledaju i stoga ih ipak napravim, ideja sa vinom je odlična, svakako ću isprobati u nekoj sličnoj varijanti

    ReplyDelete
  5. Predivna ideja uraditi ovo sa vinom. Radim nesto slicno, samo sto koristim biljni zelatin. Izgleda fenomenalno!

    ReplyDelete