Tuesday, March 1, 2011

'Petit Beurre' kolac

For recipe in english, please scroll down
 

Petit Beurre je bio bez premca najpopularniji keks moje generacije. Pravouganog oblika, tanki, sa malim rupicama na povrsini kao da su izbodeni iglom, karakteristicne siluete i cetiri mala, smedja polukruga na coskovima. Izmislio ga je Louis Lefèvre-Utile, jos davne 1886 u Nantu, u prvoj fabrici keksa, sto je definitivno bilo ispred njegovog vremena. 125 godina poslije milioni kutijica keksa se prodaju sirom svijeta. 
A kao i sto je red kada je tako jedan 'znacajan jubilej', evo jednog 'kolaca' sa petit beurre-om.

Recept koji sam vidio negdje na netu ide otprilikre ovako:...red keksa, red gusce skuvanog pudinga i tako dok se ima keksa i pudinga... Takvi su me recepti prilicno nervirali u pocetku moje kulinarske avanture, a sada sam poceo da ih 'citam' malo drugacije, koristim ih kao polaznu tacku za nesto sto nekad uzme sasvim drygi put i zavrsi negdje daleko. E ovo moram priznati da sam onako 'filozofski odvalio'.

Ovaj recept i nisam htio da stavljam na blog, a onda kada sam vidio Lakija kako klopa kolac, nisam mogao da odolim a da ne stavim slike.






Jedna od stvari koja daje kolacu specificni ukus je definitvno smedji secer, bez njega ne bi bilo to to. E evo kako izgleda moj verzija '...red keksa, red gusce skuvanog pudinga, i tako dok se ima keksa i pudinga..'.

Potrebno:

96 komada petit beurre keksa
4 pudinga od vanile
1500 ml mlijeka
150 g smedjeg secera
150 neslanog putera
75 g secera u prahu
300 ml neutralne (slatke) pavlake
3 kesice vanilin secera

A napraviti ovako:

U 150 ml mlijeka umijesati 4 pudinga tako da se dobije smjesa bez grudvica. 1300 ml mlijeka staviti da se kuva. Trenutak prije nego sto mlijeko prokuva, dodati smjesu sa pudingom, smanjiti vatru i neprekidno mijesati dok se puding ne zgusne, ide brzo, dva, tri minuta. Sipati u posudu, pokriti plasticnom folijom i ostaviti da se ohladi. Povremeno promijesati da se ne bi stvotila korica, a i pomogne da se brze ohladi.
Mikserom umutiti puter sa secerom u prahu. Dodati sve ohladjenom pudingu, pa sve dobro izmiksati jos jednom. Podijeliti na tri dijela.
Poredati keks 4x6 i premazati cetkom umocenom u mlijeko, onih 50 ml sto je ostalo. Nanijeti jednu trecinu pudinga, opet keks, opet mlijeko, druga trecina pudinga, pa sve ponoviti i treci put, a zavrsiti na kraju sa redom keksa.
Umutiti pavlaku sa vanilin secerom, pa ukrasiti kolac, sve zajedno u frizider da prenoci, pa sutradan uz prvu kafu izrezati komad i ...


Recipe in English

You'll need:

96 pcs Petit Beurre cookies
4 vanilla puddings
1500 ml milk
150 g brown sugar
150 g unsalted butter
75 g powdered sugar
300 ml whipping cream
3 vanilla sugars

And make it like this:

In 150 ml milk mix pudding until smooth. Put 1300 ml milk to boil. Just when start to boil, lower temprature and stir in pudding mix. Cook for 2-3 minutes constantly stiring. Remove from heat, transfer into bowl, cover with plastic wrap and let it cool. From time to time, mix to prevent forming film on top.
Beat butter with powdered sugar. Add cooled pudding and mix it again. Divide into three.
Put cookies in a layer, 4x6. Brush with milk, spread first third of pudding, place second layer of cooikes, brush with milk, second third of puding, repeat everything one more time and finish with cookies on top.
Beat whipping cream with vanilla sugar and decorate cake. Leave it overnight in fridge.

8 comments:

  1. super je, jako volim ovakve brzinske kolače s petit keksima!

    ReplyDelete
  2. Odlicna poslastica Zoki! ... a fil bi se bez problema mogao iskoristiti za krempitu :)
    Petit Beurre je za mene neprevazidjen. Secam se posete Velikoj Kladusi i Agrokomercu (moja osnovna je bila bratimljena sa skolom iz V.Kladuse)Tada sam probala njihovu verziju ovog keksa, onako vruceg, sa linije. Mislim da jos uvek pamtim taj fantasticni ukus svezeg krckavog keksa, iako je proslo od tada 25 godina :)

    ReplyDelete
  3. Divno,definitivno me vraca u detinjstvo. A kako slatko jede! :)

    ReplyDelete
  4. odličan kolač, a petit keksi i mene vraćaju u djetinjstvo, najviše sam ih voljela namazati maslacem, preklopiti kao sendvič i umočiti u kakao :))
    Maleni je prekrasan kako samo slatko jede ovaj fini kolačić.
    Sviđa mi se recept i vejrujem da smeđi šećer ovdje ima važnu ulogu u okusu.

    ReplyDelete
  5. Volim sve lagane kolače, naročito te sa kekom. Zato ću rado da podelim svoje iskustvo sa tobom, kako bi on postao "još bolji". Često moram da radim sa pudingom, i zato sam nakupio prilično znanja o njemu. Jako je važno da se puding kuva tih 2 - 3 minuta nakon što si sipao umućenu smesu praha i mleka. Međutim često se dešava da to ljudi zaborave, pa čim se puding zgusne, a zgusne se malte ne nakon 15 sekundi, sklone ga sa vatre i misle da je gotovo. Nije gotov, jer mora da se kuva JOŠ. Stvarno je gotov tek kada se nakon zgušnjavanja on malko razredi. Na početku kuvanja (mislim na ta 2-3 minuta) on je najgušći a na kraju je skoro duplo ređi. E TAD JE GOTOV. U protivnom, bi u ustima imao brašnjav ukus.

    Kad je puding skuvan, dovoljno ga je poklopiti, i ostaviti da se hladi. Neće se stvarati nikakva korica ako ga držiš poklopljenog. A kad se ohladi mikserom ga je promutiti i dobićeš onu gustu kremastu strukturu. Jako dobija na kvalitetu, ubacivanjem malo putera (što si ti i uradio), a još bolji je ako umutiš slatku pavlaku i posle je sjedinuš sa ohlađenim pudingom. No sve je to još uvek nedovoljno da bi postigao PRAVI ukus. Obavezno je da se u puding ubaci i koje žumance. Tek tada to postaje krem od koga zbilja možeš raditi šta god poželiš. Od princes krofni do ovakvih varijanti laganih kolača.

    Moj savet ti je da žumanca ubaciš u onu smesu hladnog mleka i praha pudinga, i da sve to zajedno izmiksiraš i sipaš kasnije u ključalo mleko. Najmanje gnjavaže imaš na taj način, a ukus se neshvatljivo poboljšava. Na tu količinu mleka, slobodno možeš ubaciti 5-6 žumanaca i 1 celo jaja.

    Eto tolicno od mene :)

    Pozdravljam te Zoki

    ReplyDelete
  6. Vidim da ne koristi margarin, sto je odlicno, Samo jos petit beure zameni sa zlatnim pekom. Jel iako bi petit beure trebao biti sa maslacem, zapravo je sa margarinom :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  7. U kom momentu se stavlja smedji secer? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro pitanje,

      Staviti secer u 1.3l mlijeka...

      Delete