Monday, July 11, 2011

Pogaca 'Stana'


Imaju oni recepti za dizana tijesta gdje se brasna i vode dodaju 'po potrebi' ili dok se ne ne dobije 'meko' tijesto. Uvijek sam sa njima imao problem, ili je tijesto bilo pretvrdo ili 'tecno'... Uzelo je nekog vremena dok nisam dosao do omjera brasna i tecnosti koji u mojim okolnostima radi bez greske. Na svakih 500g brasna, 300ml tecnosti (vode ili mlijeka). Ovo radi kod mene, moze da se doda malo vise ulja, ako se jaja dodaju, onda se smanji mlijeko ili voda. Jednostavno, zar ne?



Lisnate pogace su mi slaba tacka. Uvijek sam spreman da ih pravim. Ovo je jos jedna od mnogih, varijacija na temu 'Cvijet' i 'Suncokret' pogace. Jednostavna i brza da se napravi, a ako je suditi kako brzo nestane onda je super i za klopu.

A zasto 'Stana'? E Stana je moja mama :). I uspijeli smo je nagovoriti da dodje i provede neko vrijeme sa nama. Ova pogaca ju je docekala, pa je i red da joj damo njeno ime :).


Potrebno:

750 g brasna
200 ml mlijeka
250 ml vode
25 ml ulja
14 g instant kvasca
kasikica secera
kasika soli
meki margarin
susam i mak za ukras

A napraviti ovako:

1. U toplom mlijeku dodati secer i kvasac, promijesati.
2. Prosijati brasno, dodati so i toplu vodu.
3. Upaliti Mr. Red-a na 2, i polako dodati mlijeko sa kvascem.
4. Dodati i ulje i mijesato sve dok se ne formira lopta od tijesta.
5. Tijesto prebaciti u posudu poprskanu uljem u spreju, pokriti plasticnom folijom i ostavit na toplom mjestu sat vremena ili vise.
6. Nadoslo tijesto istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu i podijeliti tijesto na dva dijela, jedan veci 2/3 i jedan manji 1/3. Otprilike veca lopta je duplo veca od manje.
7. Podijeliti opet svaku loptu na cetiri dijela i razvuci svaku lopticu na par mm debljine.
8. Premazati prvu. vecu 'jufku' sa margarinom pa preko staviti drugu. pritisnuti odozgo, a ivice sastavit i razvuci tijesto jos vise. Opet premazati margarinom pa ponoviti sve opet sa trecom i cetvrtom jufkom. Zadnju jufku ne mazati margarinom. Isto uraditi i sa manjim 'jufkama'.
9. Podmazati i pobrasniti kalup precnika 26cm. Prebaciti vece jufke u njega. Nozem zarezti 8 'latica , pazeci da se ne prereze do kraja tijesto. Prevrnuti unazad latise.
10. Manje jufke prerezati na 8 dijelova pa ih urolati i sloziti vertikalno u sredinu kalupa. Ostaviti pokreveno na toplom mjestu sat ili vise vremena. Kada se ispece ovako izgleda dno pogace.



11. Premazati mlijekom i posuti latice makom, a tucak susamom. Peci u ugrijanoj rerni na 200°C 20 minuta, onda pogacu pokriti aluminijskom folijom i peci jos 25 minuta. Paziti da ne izgori. Izvaditi iz kalupa, sacekati da se prohladi i ...

8 comments:

  1. Pogaca je vrlo lepa,verujem da se mama prijatno iznenadila ovako toplom dobrodoslicom... nas je ovde zadesio neki talas vrucina, pa mi se ne da nista peci ni spremati, ali cu recept zabeleziti za neku drugu priliku kada malo zahladi.;))

    ReplyDelete
  2. Postala sam slaba na pogače. Samo ... toliko je vruće da ću ovu deliciju ostaviti zahladnije dane. Već sam se pobojala dok sam čitala post da će pisati "brašna po potrebi", ali srećom, napisao si sve mjere.

    ReplyDelete
  3. Uspelo ti je potpuno.Eh mama se obradovala a:)

    ReplyDelete
  4. I ja sam jako slaba na pogače ali dok su ove vrućine ništa od toga!
    Ova je odlična a mami želim ugodan boravak u tako ugodnom okruženju!

    ReplyDelete
  5. Mamu si sigurno oduševio ovom sjajnom pogačom. Vremenom sam shvatila da je najbolje uvek staviti polovinu naveden količine brašna, tečne sastojke pa onda dodavati brašna dok se ne dobije lepo testo i tako uvek bude savršeno. Ako nema navedene količine onda je to taj navedeni odnos, ali opet počnem sa pola brašna. Bez greške uspeva.

    ReplyDelete
  6. Odlična je ova pogača ! Moram priznati da su i meni slabost, kada zamirišu, pa onako svježe i mekane sa hrskavom koricom, teško je odoljeti.

    ReplyDelete
  7. Baš volim dizana tijesta :) Mama se sigurno razveselila jako :) Pratim!

    ReplyDelete
  8. kada ces vec jednom da napravis knedle sa sljivama koje tetka pravi najbolje na svetu
    pozz, nena

    ReplyDelete