Ovaj vikend su nas pozvali da se nadjemo u restoranu Karl i Rina, nasi dobri prijatelji. Razlog je bio (izmedju ostalog) i Karlov rodjendan. Nije nam trebalo dugo vremena da se odlucimo da ce jedan od poklona biti i ova pogaca, koju sam prvi put vidio na Minjinom blogu. I nije bilo greske...
Potrebno:
700 g brasna
2 jaja
125 ml ulja
2 kasicice soli
250 ml mlijeka
1 kasika instant kvasca
1 kasicica secera
50 g istopljenog margarina
1 zumance
sijeme susama i maka
A uraditi ovako:
U toplo mlijeko staviti secer i instant kvasac. Kvasac ce vrlo brzo poceti da se 'budi'. Ja ovo uradim samo da bih vidio da li je kvasac aktivan. Umijesiti meko tijesto sa brasnom, jajima, uljem, solju i mlijekom sa kvascem. Kod mene ide to tako sto sve stavim u Mr. Red i na sporoj brzini se sve super umijesa za par minuta. Tijesto staviti na toplom da udvostruci ili utrostruci zapreminu. Kod mene je to izgledalo ovako
.
Nadoslo tijesto premijesiti i podijeliti na dvije polovine. Od jedne polovine odvojiti cetvrtinu i ostaviti sa strane, to ce biti centar (tucak) pogace.
Latice treba praviti od kraja prema sredini. Uzeti vecu polovinu tijesta i podijeliti ga na pet dijelova. Oklagijom razvuci prvi krug, bice nekih 20cm u precniku, premazati istopljenim margarinom i na njega staviti drugi krug. Kako je margarin topao, i kako budete spajali krugove tako ce i krugovi da se sire. Peti krug ne mazati margarinom, razvuci ga malo veceg i krajeve podviti ispod ona prva cetiri kruga.
Kao sto mozete vidjeti, ja to nisam uradio, ne namjerno, nego sto sam zaboravio, a kako nema 'pogace policije u blizini' uspio sam se izvuci bez ikakvih posljedica.
Tepsiju, pica pleh ili sta god drugo da je okruglo i nekih 30 ili vise cm precnika podmazati margarinom i posuti brasnom. Prebaciti tijesto i ostrim (bilo bi glupo to raditi tupim) nozem izrezati na osam dijelova od sredine do 1-2 cm od kraja. Te slike nemam (pocetnicke greske). Uzeti svaku sredinu i prebaciti unazad preko neizrezanog dijela. Kazu slika vrijedi sto rijeci,
Sada sa onom manjom polovinom ponoviti sve isto, pet krugova, istopljeni margarin, zadnji ktug bez margarina, samo ce velicina krugova biti manja tako da moze da stane u vece latice.
Opet ostrim nozem izrezati osam dijelova, samo paziti da se rezovi prave na sredini vecih latica. To ce da omoguci latice manjeg kruga da budu izmedju latica veceg kruga. Uzeti onaj odvojeni dio tijesta i ubaciti u sredinu kao tucak.
Umucenim zumancetom premazati citavu pogacu, na tucak posuti makovo sijeme, a na latice susamovo.
Pogacu peci prvih 10min na 200⁰ C, a onda temperaturu smanjiniti na 180⁰ C i pogacu pokriti aluminijskom folijom. Poslije 20min pecenja na 180⁰ C, foliju skloniti i peci jos 8min. Gotovu pogacu izvaditi iz rerne, pokriti cistom (glupo bi bilo koristiti prljavu) krpom i ako mozete da odolite sacekati da se pogaca prohladi.
Happy Birthday Karl!!!
Bravo Zoki
ReplyDeleteI Zoki, kad otvaramo pekaru? Ova pogaca je lijepa za oko, a o ukusu da ne pricam! Prava poslastica!
ReplyDeletePozdrav od "fana" Gine
Samo da dobijemo neku lovu na lotu, tako da ne moramo da brinemo od cega cemo zivjeti, a onda sve moze. Ja cekam na tvoje recepte ili da ih ja radim, ili ti da ih posaljes sve sa slikama...
ReplyDeleteVeceras sam pravila kifle - bile su mrak! Da sam znala da ocekujes i slike, napravila bih par komada dok sam ih radila. Naucila me jedna Madjarica kako da ih motam - super fazon, moram ti pokazati. Cak ces i ti biti iznenadjen :))
ReplyDeleteImam goste sutra jos nisam odlucila sta da spremam. Ako mi padne nesto pametno na pamet, mozda i uslikam :))
Gina "Anonymous"
Imam neobjasnjivi strah od germe i dizanih tijesta...vjerojatno zato jer mi se nikad niti jedno tijesto nije razvilo kako spada...al ova tvoja pogaca izgleda fenomenalno...
ReplyDeleteZoki, nevjerovatno kako ovo sve dobro izgleda. Pravi si majstor..Moram da probam da napravim pogacu cvijet..
ReplyDelete"pekarova kcer"
Jaca
@lusitania, to ne mogu da vjerujem, gledajuci tvoj blog nema cega nema...
ReplyDelete@jaca, javi kako je uspijela,
Pozdrav
Zoran
Davno sam je pravila,trebalo bi je ponoviti..mnogo dobra,a i jako lijepa!!
ReplyDeleteMa ovo preeeeekrasno izgleda. Nisam jos videla takvu! Svakako cu isprobati!
ReplyDeleteIzgleda jako lijepo i mislim da nije pretjerano tesko, malo se plasim rezanja latica ali pokusat cu, hvala ljiepo!
ReplyDelete