Thursday, August 4, 2011

Vocna Salata 'Dragon' i 'Star'


Duze vremena nisam na blogu. Nesto zbog dolaska bake, pa je skoro zabranjeno i Ranki i meni da se pojavljujemo u kuhinji, a vise zbog puta na kome se trenutno nalazimo.
Poslije provedenih par dana u San Francisku, sada smo na Havajima, ostrvu Kua'i. Jedna od prvih stvari koje smo uradili je da odemo i nadjemo 'pijacu'. Svaki dan je na drugom mjestu i sastoji se od malih stolova na kojim se prodaje lokalno voce i povrce. Najvise ima divljih banana, avokada kao i drugih 'ekzoticnih' stvarki.
Ono sto je odmah zapelo za oko su bili 'Dragon' i 'Star' voce.



I jedno i drugo voce ima da se kupi po prodavnicama gdje zivimo, ali nemamo naviku da ih koristimo. Sada nisam mogao da odolim a da ih ne probam, svjeze, tek ubrano. Pa evo kako je to bilo uradjeno...

Potrebno:

1 'dragon' fruit
3 'star' fruit

A napraviti ovako:

1. Prerezati na pola 'dragon' fruit. 'Star' fruit oprati, pa nozem odstraniti smedje krajeve krakova. Odrezati sa dna i vrha par milimetara  i to baciti. Ostatak 'star' fruita izrezati tanje ili deblje po zelji.


2. Kasikom izvaditi dio koji se jede iz 'dragon' fruit, odstraniti crvenu koru ako je nesto ostalo i izrezati na kockice. Sauvati koru. Iz 'star' fruit odstraniti sjemenke.


3. Vratiti 'dragon' i 'star' fruit u koru i sluziti.

Aloha...

3 comments:

  1. Ajme, ovo zvjezdoliko voće izgleda fantastično. Nikad nisam čula niti za jedno niti za drugo. Kakvog su okusa?

    ReplyDelete
  2. Dragon fruit dobijem u sezoni od komsije i ja ga obzoavam u salati mada videh na nekom blogu neko ej napravio bas lep kolac od njega.Uzivaj u odmoru:)

    ReplyDelete
  3. Savrseno izgleda!Ponekad mi je takav desert i užina stvarno najbolja1

    ReplyDelete