Thursday, September 15, 2011

Raznjici 'Zoran'


U zadnje vrijeme dajem imena receptima po dragim ljudima. To mi i izgleda nekako puno normalnije, nego imena po sastojcima. Daleko od toga da ce ijedan od ovih recepata da postane neka buduca 'Vasina', 'Pavlova' ili neko drugo slavno jelo, ali u nekom mom mikrokosmosu to sve ima nekog smisla.
Kako mi je konacno rostilj proradio, uspio sam napraviti i raznjice koje ovom prilikom krstim svojim imenom, raznjici 'Zoran'. 
Opet mnogo jednostavno da se napravi, kritike degustatora na zavidnom nivou, hvala Nebojsi, a i drugima. Nema neke tajne, ja mislim da je najvaznije da se stapici (ako su od drveta) potope u vodu i tako drze preko noci, ne samo da ne bi gorili na rostilju, nego da ne bi upili sokove iz mesa dok se raznjici peku. Kolicine su stvarno odokativne, koliko god se napravi, nije puno, pojesce se..
Kako god, evo male tajne, jos manjeg majstora.




Potrebno:

2 svinjska filea (pork tenderloin)
4 bijela mesa, bez kosiju i koze
veza persuna
4 cena bijelog luka
maslinovo ulje
morska so
drveni stapici

A napraviti ovako:

1. Izrezati bijelo meso na kockice velicine 2 cm i staviti u posudu.
2. Otkinuti rukom desetak listova persuna i iscjepkati i posuti preko mesa.
3. Sve zaliti uljem, dobro promijesati, pokriti providnom folijom i ostaviti u frizider bar na 5 sati.
4. Nozem odstranit masnocu i kozicu sa filea i isjeci ga na kockice velicine 2 cm. Staviti u posudu.
5. Bijeli luk ocistiti, pa sto sitnije isjeckati i staviti sa mesom.
6. Persun isjeckati pa dodati mesu.
7. Posoliti, dodati ulje i sve dobro izmjesati. Pokriti providnom folijom, pa ostaviti u frizideru bar na 5 sati.
8. Izvaditi stapice iz vode (treba da stoje preko noci potopljeni) pa nabosti 5-6 kockica mesa.



9. Peci na srednje jakoj vatri, ovremeno okretati dok meso nije peceno.




3 comments:

  1. Zoki, ti si previse skroman. Raznjici su odlicni, a za potapanje stapica prvi put cujem tako da se zahvaljujem na tom podatku.
    Davanje svog imena jelu podrzavam uvek. Ako ga ti ne krstis, krstice ga neko drugi ;)
    pozz

    ReplyDelete
  2. Odlican nacin za spremanje raznjica;) Zokinih:)

    ReplyDelete
  3. Ja bih rado ovaj recept postavila na moj blog za vreme mog odsustva ..uskoro:)Ako se slazes javi mi na: dubravkabelogrlic@gmail.com
    prevescu ga(kao moej postovr) na 3 jezika i link back an tvoj blog.Pozdrav

    ReplyDelete