Friday, September 23, 2011

Riza 'Blast'



Ima dana kada dodjemo sa posla, klinci dodju (pokupimo ih) iz skola, svi gladni, zurimo jer navece neko mora negdje da ide, a u kuci nema nista da se jede...

Poznato, zar ne?

Zahvaljujuci tim danima, neki su recepti nastali u principu sta se naslo u frizideru, a onda su vremenom postali svkodnevni gosti u nasoj kuhinji. Jedan od drazih 'brzih' jela je i Riza 'Blast'. Vise i ne sjecam zasto i kako je dobila ime. Navedeni sastojci se mogu mijenjati, dodavati ili izbacivati, po zelji ili po onome sta se zadesi pri ruci.
Ja sam ovaj put zapisao sta sam koristio tako da mogu objaviti jedno od drazih jela koje volim da spremam.


Potrebno:

1 manja glavica crnog luka
2 srednje velike sargarepe
1 veci stalak celera
10 smedjih pecurki
4 pileca bijela mesa, bez kozice i kostiju
6 casa supe (temeljca) od povrca ili 'koke'
jedna casa rize 
maslinovo ulje
so
biber
persun

A napraviti ovako:

1. Na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri proprziti isjeckani luk, sargarepu i celer. Posoliti i pobiberiti.
2. Upaliti rernu na 220°C, staviti meso na papir za pecenje, posoliti, pobiberiti i posuti sa malo maslinovog ulja pa staviti u rernu. 
3. Isjeckati pecurke i dodati povrcu kada sargarepe dodaju staklastu boju. Nastaviti sa przenjem par minuta.
4. Dodati rizu i dvije case supe. Sve promijesati. Opet posoliti i pobiberiti.
5. Povremeno promijesati i kada supa ispari dodati jos dvije case supe. Kuvati rizu dok nije otprilike 2/3 skuvana. To ce otprilike biti kada ova dodana supa ispari drugi put.
6. Izvaditi meso iz rerne, izrezati horizontalno po duzini (ne bi trebalo da ima tragove sirovog mesa, ako ima onda jos malo u rernu), pa na trake.
7. Dodati rizi, sipati jos dvije case supe, promijesati, poklopiti i smanjiti temperaturu na pola. Bice gotovo kada supa ispari, paziti da ne zagori. Mijesanjem se to moze izbjeci, ali je meni draze da riza ostane ravna na povrsini i da samo malo, ali samo malo zagori na dnu. U stvari ne da zagori, nego da se seceri iz rize i povrca kerenu karmelizovati i da se napravi tanka korica, njam.
8. Skloniti sa sporeta, posuti isjeckanim persunom i sluziti.

  


2 comments:

  1. Nadam se da ce biti jso dana kada sez zurite a u kuci nema nicega;)) Kako kremasto izgled aovaj pirinac..super;)

    ReplyDelete
  2. Zorane,
    juce sam pravila za rucak rizu BLAST i odusevljeni smo svi komplet:)Stvar je izgleda u tome da se napravi prava kombinacija sastojaka,sve sto se u ovom receptu stavlja tako dobro ide jedno s drugim,bilo sta jos,samo bi pokvarilo ovaj diiiiiiiiiiivan ukus.Zao mi je sto izgleda neazurirate blog,jer su ovi,Vasi recepti stvarno vrhunski.Sta god probam sa Vaseg bloga bude "prva liga".Srdacan pozdrav iz Beograda.

    ReplyDelete