Friday, November 25, 2011

Jednostavna Pogaca


Ideja za ovu pogacu je dosla iza pravljenja 'Lepezica' sa Aninog bloga. Volim ideju da se pogaca moze jesti bez rezanja nozem ili lomljenja rukama.

Bili mi jednom pozvani na rucak, porodicni, i doslo vrijeme za da se i torta izreze. Rezac torte je onako 'pripomagao' rezanje sa prstima. I kada je doslo do Rankine tetke i pitanje kakav bi ona komad htijela, ona rece: 'Ja bih jedan bez prsta...', dobro smo se ismijali i otada Ranka i ja imamo lokalnu zezu, 'jel' to sa prstima ili bez'...

E ova pogaca je super za to, stavis na sto i svako moze da 'copne' koliko hoce parcica.



Jednostavna je i da se napravi, mozete koristiti koje god volite tijesto, isto moze da se ubaci sir, meso, ..  izmedju slojeva, a moze i samo da se koristi so sa nekim ukusom izmedju da promijeni kompletno ukus pogaci. Po zelji :).

A ovaj put je kod mene to bilo ovako.

Potrebno:

900 g brasna
14 g instant kvasca
375 ml vode
125 ml mlijeka
3 kasikice secera
so
50 g putera

za premazivanje

50 g istopljenog putera


A napraviti ovako:

1. Staviti brasno, kvasac, so i secer u posudu i promijesati.
2. U serpici ugrijati vodu, mlijeko i puter toliko da se puter istopi. Paziti da ne prokljuca :).
3. Dodati tecnost brasnu i zamijesiti tijesto. To kod mene radi Mr. Red.
4. Prebaciti tijesto u nauljenu posudu, pokriti plasticnom folijom i ostaviti na sat vremena.
5. Nadoslo tijesto izvaditi iz posude, podijeliti na dva dijela. Razvuci jednu polovinu na oblik pravougaonika, pa premazati polovinom istopljenog putera. Izrezati na tri dijela po sirini.


6. Izrezane trecine staviti jednu na drugu, premazana strana prema gore, pa ih izrezati na 6 jednakih dijelova (paketica).


7. Paketice slagati u podmazanom i pobrasnjenom kalupu vertikalno, po siroj strani.. Premazana strana ide prema sredini, krenuti slagati paketice po obodu prvo, neka jedan preklapa drugi, ostaviti prostora izmedju njih.

 
8. Isto uraditi i sa drugom polovinom tijesta. Pokriti plasticnom folijom i ostaviti na toplom sat vremena ili dok tijesto ne popuni kalup.


9.  Peci na 200°C 30-35 minuta ili dok ne porumeni. Izvaditi iz rere, skinuti kalup, ako mozete da sacekate da se prohladi...




7 comments:

  1. Jako zanimljivo izgleda i tako lepo se lista:) Svidja mi se!

    ReplyDelete
  2. I ja volim ovakve pogace. Kombinacije su zaista beskonacne, a uvek super izgledaju na stolu! :)

    ReplyDelete
  3. E jes' ti dobra ova pogača! Svaka čast!

    ReplyDelete
  4. Hvala svima, 'trudimo se' :).

    Pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete