Tuesday, November 22, 2011

Salata od mladog spanaca, belgian endive, rukole, radica, nara, mandarine, pinjola i pite bread



Uzelo mi je malo vremena da 'krstim' ovu salatu, a onda sam joj ipak ostavio ime po sastojcima. Kako u zadnje vrijeme (kod mene) salate nastanu po principu sta se zadesi u kuhinji, tako je i ova nastala. Po sastojcima izgleda komplikovano da se napravi, a u stvari veoma jednostavna. Pocne sa za nekim 'zelenisem', doda socno voce, isto kao i orasatso, i na kraju prepeceni hleb da bi dao kontrast u teksturi i/ili neki sir. Napravi se jednostavni preliv, i zacas gotovo. Samo treba paziti da se preliv doda neposredno pred serviranje, ako se uradi puno ranije, kiseline iz sirceta ce poceti da 'termicki obradjuju' salatu, i salata ce da 'izduva'.


Mali mi je problem da prevedem sve kako treba, nisam uspio da nadjem korektno ime za Belgian Endive, kao ni za Pita Bread. Ako neko zna, neka mi javi, mijenjacu ime salate :).

Sa dobrim vinom i jos boljim drustvom, ova salata je super...


A evo kako je napravljena kod mene...

Potrebno:

2 begian endives
3 pune sake mladog spanaca
2 pune sake rukole
1 puna saka mladog radica
Ko zivi na americkom kontinentu, moze da koristi Earthbound Farm - Baby Spinach Blend
50 g pinjola
jedna mandarina
jedan veci nar
jedna Pita Bread, moze kupovna, a moze i ova :)

za preliv

75 ml ulja od grozdjanih sjemenki (ili neko drugo koje je neutralnog ukusa)
75 ml sirceta od crnog vina
kasikica meda
morska so

A napraviti ovako:

1. Odvojiti listove belgian endives i poredati ih na posudi za serviranje. Manje i ostecene listove izrezati.
2. U posudi dodati spanac, rukolu, radic, isjeckan belgian endives, pinjole, oguljenu i na segmente podijeljenu mandarinu kao i zrna osicenog nara.
3. Pitu bread premazati uljem, pa prepeci u rerni na 200°C 5 minuta ili dok ne postane pita hrskava. Izrezati na manje komade, 2cm x 2cm i dodati u salatu.
4. Sipati u teglicu ulje, sirce, med i so. Dobro promuckati, preliv ce da postane gusti.
5. Neposredno pred serviranje, promijesati salatu, preliti sosom, promijesati opet i sipati po poredanim listovima belgian endives.

Prijatno.

No comments:

Post a Comment