Saturday, November 5, 2011

Pita savijaca sa jagodama i bananama


U proljece, sada daleke 81-e, na drugom programu Radia Sarajeva je subotom ujutro isla emisija PRIMUS (PRIce i MUzika Subotom ujutro). Voditelj i urednik je bio Boro Kontic. Muzika je bila na alternativnoj strani, sve ono sto nije moglo da ide na glavnom programu radija, a u 10 i 15 bi poceo i segment Top Liste Nadrealista, tada samo grupe tinejdzera, drustva klinaca sa Kosevskog kraja. To je bila emisija koja se religiozno slusala, i gdje su se zacele rok grupe Zabranjeno Pusenje, Elvis J. Kurtovic, Bombaj Stampa, Crvena Jabuka...
Nele, Djuro, Elvis, Zijo, Siber..., su tada bili samo klinci, koji su znali da se dobro zezaju. 84-e su presli i na TV, a u medjuvremenu su i grupe izdale svoje albume, postali su 'pokret' znani u citavoj ondasnjoj Jugi.

U jednoj epizodi na TV, Drazen Ricl - Zijo (znan kao i Para isto), sjedi i pusi i kaze:

'...a dje ode dusa insanu,
...jal u havu, jal u vodu, jal u zemlju,
to niko ne zna...".

Drazen je poginuo 86-e u saobracajnoj nesreci u dolini Neretve, na putu za Mostar, gdje su trebali (Crvena Jabuka) da imaju svoj prvi koncert. Jedan od zivota i talenata prerano prekinutih...

A zasto ova prica sa ovim kolacem, kao sto Zijo nije mogao da odluci gdje covjekova dusa ide, tako i ovaj kolac ne moze da odluci da li je pita, ili strudla ili savijac ili biskvit ili...


Vidjao sam ga i prije, a odluka da se napravi je pala poslije posjete Jelininom blogu i njeom postu. Nisam ga pravio sa visnjama, jer nisu bile trenutno 'prisutne' u kuhinji, a i zamrznute jagode kao i banane koje su pocele da budu gnjecave su se dobrovoljno prijavile da ucestvuju i imaju zapazene uloge u ovom postu. Znam da sam negdje bio procitao o bananama u ovom kolacu, ne mogu da se sjetim kod koga, pa eto ako neko zna neka mi javi da se ne bih kitio tudjem perjem.




Brzo i jednostavna da se napravi, varijacije na temu neogranicene, a ova izvedba sa bananom i (zamrznutim) jagodama vise nego dobra. Sa svakim zalogajem se upustate u novu avanturu, da li slatki ukus banane, ili malo kiselkasti jagode, ili jedan koji ima karakteristike obadva voca, ili jedan koji nema ni jedno voce, ali ima ukus biskvita, koji je i sam za sebe odlican. Ako odlucite da ga pravite nema greske. Ja sam pratio Jelenin recept skoro od slova do slova, koristio sam drugo voce i malo maje secera, a ostalo je skoro sve bilo isto. A evo kako je to bilo kod mene.


Potrebno

12 tankih kora za pitu
600 g zamrznutih jagoda
3 banane
3 jaja
250 g smedjeg secera
170 ml ulja od grozdja, a moze i bilo koje drugo bez intenzivnog mirisa, ukusa
170 ml mlijeka
250 g brasna
1 kesica praska za pecivo

A napraviti ovako:

1. Jagode odmrznuti i ocjediti.
2. Umutiti mikserom jaja sa secerom. To kod mene opet radi Mr. Red.
3. Dodati ulje, mlijeko i brasno pomijesano sa praskom sa secerom. Dobije se prilicno gusto tijesto.
4. Rasiriti jednu koru pa po njoj nanijeti tijesto. Ne treba razmazivati, pravite 'sare; po kori. Trebace vam oko 4 kaskike tijesta, sto zavisi od velicine kasike, kao i koliko cete da cekate da vam se ocijedi tijesto sa kasike.
5. Staviti drugu koru preko, pa opet sipati oko 4 kasike tijesta.
6. Izrezati bananu na tanje kolutice pa redati cik-cak i banane i jagode po kori.
7. Urolati koru po kracoj strani, pa staviti na pleh na kome ste stavili papir za pecenje. Tako ponoviti i sa ostalim korama.
8. Slozene kore poprskati uljem u spreju pa peci u ugrijanoj rerni na 200°C, 10 minuta, pokriti alumijskom folijom pa peci jos 10 minuta, pa skinuti foliju i peci jos 2 minute.
9. Izvaditi iz rerne, poprskati vodom i pokriti (ja se nadam) cistom krpom i ostaviti da se prohladi. Prije serviranja posuti secerom u prahu.

Super istog dana, a mozda jos bolja sutradan...


4 comments:

  1. E pa ako on ne moze da odluci..ja jesam cim sam ga videla ovaj divan kolac:) Koja neobicna kombinacija a sve spakovano u savrseno testo.Vrlo lepo:)

    ReplyDelete
  2. Hvala ti što me podsjeti na te za mene sretne i lijepe dane! Sjećam se dobro tih dana, tih pjesama, ...
    A ovo kako god se zvalo je odlično. Znam jer slično pravim ali sa grizom!

    ReplyDelete
  3. Privukao me naslov a nakon naslova i tvoje reči... malo sam se zamislila, hvala ti:)
    Inače, kolač sa ovom kombinacijom može da bude i više nego slastan:)

    ReplyDelete
  4. Hvala vam, da Snjezo to je bilo neko drugo vrijeme...

    ReplyDelete