Kada je Laki vidio ovaj kolac, rekao je :
"Ovo nije 'upside down cake'! Zna klinjo.
"Upside down cake' ili izvrnuti kolac je jedno od karakteristicnih jela sa ovog kontinenta. Pravi se od ananasa izrezanog na krugove, u tiganju od livenog gvozdja. Prvo se na sporetu istopi puter sa smedjim secerom, poreda ananas, pa se prelije tijestom i u rernu na pecenje.
Ovo je bio pokusaj da napravim 'light' verziju istog kolaca i definitivno drugacijeg oblika. Ranka i Alek su mu dali visoke ocjene, dok smo Laki i ja bili malo rezervisani. Andrej nije dolazio kuci kada je kolac bio napravljen, tako da mu nije dao ocjenu.
Originalni recept sam vidio ovdje, a evo kako je to bilo kod mene.
Potrebno:
1/3 case ulja
1 casa smedjeg secera
1 zreo ananas
1/2 case jezgra od oraha
1 casa bijelog brasna
1/2 case crnog brasna
1 1/2 kasikica sode bikarbone
1/2 kasikice praska za pecivo
1/2 kasikice soli
3/4 case mlijeka
sok od jednog manjeg limuna
2 jajeta
1 kasikica vanilinog ekstrakta
casa = 250ml, kasikica = 5ml
A napraviti ovako:
1. Sipati iscjedjeni limun u mlijeko i ostaviti po strani da mlijeko 'ukisi'.
2. Oguliti ananas, pa ga izrezati po duzini na 8 dijelova, odrezati centar i prepoloviti, tako da se dobije 16 komada 4 cm duzine.
3. Namazati posudu za pecenje velicine 8cm x 8cm uljem, pa staviti papir za pecenje i opet premazati uljem, pa sipati 1/4 case secera preko.
4. Poredati ananas, cetiri puta po cetiri komada, okomito jedne na druge.
5. Sipati jezgre oraha izmedju ananasa.
6. Pomijesati u posudi brasna, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i so.
7. U drugoj posudi pomijesati mlijeko, jaja, ulje, vanilu i ostatak secera (3/4 case). Dodati suve sastojke, pa promijesati samo da se sastojci objedine (cudna rijec, zar ne?). Sipati preko ananasa, pa lupnuti posudu da se povrsina poravna.
8. Peci u zagrijanoj rerni na 175°C 50 do 60 minuta, gotov je kada cackalica ubodena izadje cista. Izvaditi iz rerne i ostaviti 20 minuta da se prohladi.
9. Prevrnuti na posluzavnik,
pazljivo skinuti papir i to bi bilo to.
Prijatno!
Inače obožavam ananas, mislim da bi meni bio baš po guštu :)
ReplyDelete