Davno nekad (80-tih) se pojavio bio vocni jogurt u samoposlugama. Ne mogu da se sjetim da li ga je sarajevska mljekara pravila ili neka druga. Nije ni vazno, vocni jogurt nije dugo opstao. Ni ja ga nisam nesto puno 'mirisao' u to vrijeme.
A onda dolaskom u Kanadu I to se promijenilo, kao I mnogo drugih stvari. Vocni jogurt je postao cesti gost u nasem frizideru.
Ime je malo glupo, ali nemam bolje...'Parfait' je orginalni desert od slojeva sladoleda, slatke pavlake, voca. Rijec vuce korijen iz francuskog I latinskog, gdje znaci perfektno. Na sjevernoamerickom kontinentu, 'Parfait' se pravi I sa jogurtom, vocem i granolom. A kako nisam siguran da imamo bolju rijec za 'Parfait' onda neka bude 'Parfe', a i zvuci onako 'specijalno'.
Moze da se pravi sa bilo kojim vocem, kao i pahuljicama. Ovaj put su napravljene sa vanilla jogurtom, borovnicama i kupinama, kao i pahuljicama sa slika.
Kolicine definitivno nisu vazne, mozete da koristite koliko i sta imate.
Iduca slika nema veze sa Parfe-om, ali nisam odolio a da je ne postavim. Alekov I Lazarev Snjesko...
Za Parfe potrebno:
jogurt od vanile
bobicasto voce
pahuljice
A napraviti ovako:
1. U staklene case sipati po kasiku jogurta.
2. Po jogurtu staviti pahuljice da pokriju jogurt.
3. Po jogurtu staviti sloj voca.4. Ponoviti opet jogurt, pahuljice I voce.
Pokriti providnom folijom, I moze da stoji u frizideru I par dana.
No comments:
Post a Comment