Kada je Katarina sa bloga Laka Kuharica zadala za oktobarsku temu majcinu dusicu, moj prvi instinkt je bio da necu ucestvovati ovaj mjesec u igri Ajme koliko nas je. Jednostavno nemam naviku da je koristim.
A onda se sjetih da je teta Nada, Rankina mama, znala da skuplja ljekovite travke, po Pivi, Bulozima i primorju, i da od njih pravi cajeve, koje bi nama sa puno ponosa donosila, a mi bih pili i uzivali u njima. Jedna od drazih njenih biljki je bila majcina dusica. Polako prolazi i druga godina od kada teta Nada nije vise sa nama, a kako vrijeme prolazi, tako i sjecanja kako na teta Nadu, a i na sve njene stvari, pa i na one cajeve, nikako ne blijede nego postaju intenzivnija. Ja sam upoznao teta Nadu puno prije nego sto sam znao da Ranka i postoji, polagao sam dva ispita kod nje, jedan na prvoj godini, a drugi na cetvrtoj. I ne samo polagao, nego i polozio :).
A par godina iza tog polozenog ispita, upoznao sam i Ranku...
Kako god, vjerujem da bi se ova supica svidjela teta Nadi. Jednostavna, i prava jesenja, da ugrije i dusu i tijelo. Laka i brza da se napravi, definitivno je preporucujem.
Nisam siguran da li je ime korektno prevedeno, pa evo slike moje bundeve.
A evo kako je to bilo kod mene...
Potrebno:
bundeva 1-2 kg tezine
150 g krompira
1 luk srednje velicine
1 l supe (ako nemate, moze i voda pa dodajte supu u kocki)
persun
majcina dusica
so
biber
maslinovo ulje
kisela pavlaka
A napraviti ovako:
1. Bundevu oprati, prerezati na pola, ocistiti od sjemenki, pokriti aluminijskom folijom, pa ispeci u rerni. Peci oko 40 minuta, izvaditi iz rerne, i kasikom odvojiti bundevu od kore.
2. U medjuvremenu, oguliti luk i krompir, isjeci na kockice, pa proprziti na maslinovom ulju dok luk ne postane staklast, 2-3 minute.
4. Dodati 2-3 grancice persuna, kao i listice 3 grancice majcine dusice. Kuvati jos 5 minuta.
5. Skloniti sa sporeta, po potrebi jos posoliti i pobiberiti, pa stapnim mikserom ispasirati supu. Moze se to uraditit i u multipraktiku.
6. Sipati u posude, dodati kasiku pavlake u sredini i servirati.
Odlična ti je! Jako volim bundevu a mačinu dušicu u čorbicama pogotova, uvek da neki poseban šmek.
ReplyDeleteFina, kremozna i puna okusa i još s ovim mirisnim dodatkom.
ReplyDeleteVolim zacine koje si koristio;) Sigurno bi se tvojoj teti svidela:)
ReplyDeletejuhe su ponovo in! nesto slicno se radi i u mojoj kuhinji.
ReplyDeletevolim majčinu dušicu, a volim i juhe od bundeve :)
ReplyDeletejako fina juhica. majčina dušica mi je daleko najdraži začin i sigurna sam da daje posebna okus juhi.
ReplyDeleteHvala svima,
ReplyDeletedrago mi je da vam se svidja :).
Divna, mirisna, prava jesenjska juha, i majčina dušica je odličan dodatak.
ReplyDeleteČorbica obećava da je fina, a pričica koja je prati mi je blago zamutila pogled... :)
ReplyDeletePozdrav svima,
Maja