Thursday, October 20, 2011

Supa od Bundeve sa Majcinom Dusicom


Kada je Katarina sa bloga Laka Kuharica zadala za oktobarsku temu majcinu dusicu, moj prvi instinkt je bio da necu ucestvovati ovaj mjesec u igri Ajme koliko nas je. Jednostavno nemam naviku da je koristim.

A onda se sjetih da je teta Nada, Rankina mama, znala da skuplja ljekovite travke, po Pivi, Bulozima i primorju, i da od njih pravi cajeve, koje bi nama sa puno ponosa donosila, a mi bih pili i uzivali u njima. Jedna od drazih njenih biljki je bila majcina dusica. Polako prolazi i druga godina od kada teta Nada nije vise sa nama, a kako vrijeme prolazi, tako i sjecanja kako na teta Nadu, a i na sve njene stvari, pa i na one cajeve, nikako ne blijede nego postaju intenzivnija. Ja sam upoznao teta Nadu puno prije nego sto sam znao da Ranka i postoji, polagao sam dva ispita kod nje, jedan na prvoj godini, a drugi na cetvrtoj. I ne samo polagao, nego i polozio :).

A par godina iza tog polozenog ispita, upoznao sam i Ranku...

Kako god, vjerujem da bi se ova supica svidjela teta Nadi. Jednostavna, i prava jesenja, da ugrije i dusu i tijelo. Laka i brza da se napravi, definitivno je preporucujem.



Nisam siguran da li je ime korektno prevedeno, pa evo slike moje bundeve.


A evo kako je to bilo kod mene...

Potrebno:

bundeva 1-2 kg tezine
150 g krompira
1 luk srednje velicine
1 l supe (ako nemate, moze i voda pa dodajte supu u kocki)
persun
majcina dusica
so
biber
maslinovo ulje
kisela pavlaka

A napraviti ovako:

1. Bundevu oprati, prerezati na pola, ocistiti od sjemenki, pokriti aluminijskom folijom, pa ispeci u rerni. Peci oko 40 minuta, izvaditi iz rerne, i kasikom odvojiti bundevu od kore.


2. U medjuvremenu, oguliti luk i krompir, isjeci na kockice, pa proprziti na maslinovom ulju dok luk ne postane staklast, 2-3 minute.


3. Dodati bundevu, so, biber po ukusu, zaliti supom, pa kuvati 15-tak minuta. Da se ukusi pomijesaju, i dok se krompir ne skuva.

4. Dodati 2-3 grancice persuna, kao i listice 3 grancice majcine dusice. Kuvati jos 5 minuta.

5. Skloniti sa sporeta, po potrebi jos posoliti i pobiberiti, pa stapnim mikserom ispasirati supu. Moze se to uraditit i u multipraktiku.

6. Sipati u posude, dodati kasiku pavlake u sredini i servirati.



9 comments:

  1. Odlična ti je! Jako volim bundevu a mačinu dušicu u čorbicama pogotova, uvek da neki poseban šmek.

    ReplyDelete
  2. Fina, kremozna i puna okusa i još s ovim mirisnim dodatkom.

    ReplyDelete
  3. Volim zacine koje si koristio;) Sigurno bi se tvojoj teti svidela:)

    ReplyDelete
  4. juhe su ponovo in! nesto slicno se radi i u mojoj kuhinji.

    ReplyDelete
  5. volim majčinu dušicu, a volim i juhe od bundeve :)

    ReplyDelete
  6. jako fina juhica. majčina dušica mi je daleko najdraži začin i sigurna sam da daje posebna okus juhi.

    ReplyDelete
  7. Hvala svima,

    drago mi je da vam se svidja :).

    ReplyDelete
  8. Divna, mirisna, prava jesenjska juha, i majčina dušica je odličan dodatak.

    ReplyDelete
  9. Čorbica obećava da je fina, a pričica koja je prati mi je blago zamutila pogled... :)
    Pozdrav svima,
    Maja

    ReplyDelete