Tuesday, December 13, 2011

Kuglice 'Lana'


Duze vremena 'kibicujem' vockice sa Laninog bloga i prije neki dan sam se odlucio i da ih napravim.

Uzelo mi je malo vremena da nadjem ratluk i na kraju nisam uspio naci nijedan nas i morao sam se zadovoljiti nekim turskim. Pomislio sam kako su ga oni i izmislili, ne bi trebalo da bude los. Da li je bio star ili je samo takav, ali nije bio mekan i bilo je nemoguce da se 'umijesi' sa secerom u prahu. Kada sam vidio da to nece raditi, ubacio sam smjesu u 'sjecka' i on je izmjesao ratluk i secer, ali je smjesa postala toliko ljepljiva da je bilo nemoguce praviti kuglice. Dodao sam malo mljevenog keksa, napravio kuglice i dobio nesto sasvim drugo...kuglice 'Lana'.


A evo kako je to bilo kod mene...

Potrebno:

100 g ratluka
100 g secera u prahu
50 g kokosa
50 g mljevenog keksa
so i korica veceg limuna

i jos
kokos u prahu

A napraviti ovako:

1. U sjecku usitniti i sjediniti ratluk i secer u prahu.
2. Dodati kokos i mljeveni keks, pa sve dobro promijesati.
3. Praviti kuglice (velicine 'tablespoon'), uvaljati u kokos i slagati u korpice.
4. Ostaviti ih da se prosuse i pazljivo sa jelom, 'razbijaju' od slatkoce.

6 comments:

  1. Turski i grčki ratluci su daaaaleko žilaviji od našeg - odatle i tvoji "problemi". Ja sam se na letovanjima zaletala na njihov ratluk, pa kada iščaašim vilicu i provedem dan čisteći zube - vratim se dobrom, starom Takovo proizvodu.
    Pored svega, ove tvoje kuglice ispale su odlično!

    ReplyDelete
  2. Svaka čast na snalažljivosti! Tako obično nastanu neki mnogo dobri recepti, bilo da smo naterani na maštovitost sticajem okolnosti, bilo da nam naiđe neka inspiracija u toku pripreme. Kuglice izgledaju veoma fino i pedantno!

    ReplyDelete
  3. ;)) Nisam mogla odoleti da se ne nasmejem zbog ove anegdote sa ratlukom, meni se isto zna desiti da neki put nabasam na ratluk koji je nemoguce umesiti i onda jednostavno odustanem od pravljenja kolacica, ali odlicno si se snasao i hvala puno na lepoj posveti... ovi kolacici su zaista (pre)slatki ali lepo izgledaju na tanjiru, "ususkani" medju ostale sitne kolace.:)) p.s. fotke su odlicne, pogotovo ona druga gde se na kuglici vidi sam autor i cini mi se njegov asistent... punoo pozdrava!:))

    ReplyDelete
  4. Jednom su nam doneli iz Turske njihov ratluk i ja sam se bas obradovala, ali kad sam ga probala - nikako mi se nije dopao. Nas je ipak puno bolji, a sigurno je sa njim lakse raditi...
    U svakom slucaju kuglice su super!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Opasna, Miki potpuno ste u pravu, ratluk je zilav i ko ga voli mozda dobar...ne kod mene...
    Tamara hvala.
    Shacky, to je 'ziva' istina, a na kraju su kuglice ispale mnogo dobre.

    Lana, ja sam pretpostavio da ce nesto da ide kako ne treba (to mi se uvijek desi sa 'jednostavnim receptima'), pa sam uzeo samo pola mjere. Srecom sam imao sjecka pri ruci, pa je on to 'umijesio'...A naravno da su dobile tvoje ime. Povecao sam limun i on razbije onu slatkocu, a i kokos sam koristio 'unsweetened', tako da je na kraju sve to ispalo kako treba, ni blizu 'vockicama', ali...

    ReplyDelete