Ove keksice sam vidio kao jedan od prijedloga za decembarsku igru kuvarijacija, i znao sam da cu ih sigurno probati napraviti. Ne samo probati, nego i napraviti.
Vecina sastojaka je pri ruci, brzo i jednostavno za napraviti, a na kraju se dobiju keksici super izgleda i jos boljeg ukusa. Pravio sam pola od originalne mjere, na kraju nisam imao secerne kuglice za ukras, probao sam da uvaljam keks u cokoladne mrvice, ne bas sa puno uspjeha.
Tijesto je dosta mekano, lako za raditi, a ako pocne da puca kada ga krenete vrtiti, nemojte brinuti, samo ga zalijepite nazad i nastavite sa 'vrtnjom'. Sto se vise vrti, sare ce biti vece i nepravilnijih oblika. Kod mene mozete vidjeti prvi valjak koji sam pazio da ne pukne i sare su ostale prilicno ujednacene. Kod drugog sam se 'opustio' i vrtio, vrtio...
Hvala Ljilji za recept, a evo kako je to ispalo kod mene.
Potrebno:
Svijetlo tijesto
125 g brasna
30 g gustina
50 g secera u prahu
115 g putera
1 kasicica vanile
30 g gustina
50 g secera u prahu
115 g putera
1 kasicica vanile
naribane narandzine korice
Tamno tijesto
Tamno tijesto
100 g brasna
25 g gustina
50 g secera u prahu
25 g kakaa
115 g putera
1 kasicica vanile
A napraviti ovako:25 g gustina
50 g secera u prahu
25 g kakaa
115 g putera
1 kasicica vanile
1. Umutiti puter, secer, narandzinu koricu i vanilu.
2. Dodati brasno i gustin, izmjesati dok se ne dobije glatko tijesto. Ostaviti u frizider na 15-tak minuta.
3. Isto ponoviti i sa tamnim tijestom. Kakao dodati sa brasnom i gustinom.
4. Razvaljati odvojeno tamni i svijetli dio na 4-5 mm debljine.
5. Prerezati oba tijesta na pola po duzini, pa staviti jedan na drugi naizmjenicno, tamni i svijetli dio. Tako se dobiju 4 sloja.
6. Prerezati opet na pola po duzini, pa staviti jedan dio na drugi. Dobije se uska traka sa osam slojeva.
7. Da bi se lakse radilo, prerezati traku na pola, pa onda uvrtati tijesto, 'kao kada se susi peskir'. Tako uraditi sa obadvije polovine.
8. Umotati u prozirnu foliju, oblikovati valjak i ostaviti u frizider na hladjenje.
9. Hladno tijesto rezati na ploske, redati na podmezani pleh i peci oko 15 minuta na 165°C.
this is it!!
ReplyDeletewouwww.. this summer ı was in dunrovnik. and ı ate a lot of amazing cookies..it's wonderfulll!!
Jako lepo. Prvo mi se učinilo da je nešto slično "kokosu" koji se kupuje na vašarima kod slatkaroša, onad pročitam recept i vidim da je nešto sasvim drugačije u pitanju. Jako dekorativno, a verujem i ukusno, narandžina korica i čokolada, savršen spoj!
ReplyDeleteBaš mi je drago da si isprobao Ljiljine male uvrnute kolačiće koje su i kod mene omiljeni.
ReplyDeleteIzgledaju preslatko!
ReplyDeleteSvaka cast Zoki!!!
ReplyDeleteBas su lepi. I ja sam ih primetila i planiram ih praviti...
ReplyDeletePozdrav!
fenomenalno!!!!!!!!!!!deca ih obozavaju!!!
ReplyDeletepozdrav Nena