Friday, January 20, 2012

Trifle



Tamo (sada) neke davne 2002 nas srednji klinjo je poceo da igra takmicarski hokej. Ovdje je hokej vise nego religija, za neke je nacin zivota. Radnim danom voznje do treninga, dva puta sedmicno na utakmice, ponekad i vise od 100km u jednom pravcu voznje, vikendom turniri.



Ovo je Alek od prije 10 godina, bez sljema na ledu i sa sljemom prije izlaska na led...


A kakve veze hokej i Alek imaju sa 'Trifle'? Velike :).

U to doba nisu samo stvari oko utakmica i treninga bile obaveza, tu je bio i drustveni zivot tima u koji su bili svi ukljuceni. Jedno od popularnijih desavanja su bila 'potluck party', neko bi bio domacin i pozvao ostatak tima, roditelje sa djecom, a svako bi donio po nesto za jelo i pice, pa bi se to pilo i klopalo. E tako na jednim od tih prvih partija, Suzan je donijela i 'Trifle', dezert nastao u Engleskoj, tamo negdje u 16-tom vijeku. Trifle je napravljen od slojeva biskvita, kreme, voca i slaga, a moze se dodati i red(ovi) zelea. Meni se to dopalo na prvi pogled, i ima deset godina kako se 'kanim' napraviti nesto slicno.


Prije neki dan su ostali bili ne pojedeni mafini od jabuka (oni koji zive u Kanadi, prepoznace ih iz Costca) i to mi je posluzilo kao odlican povod da napravim Trifle. Moze da se koristi koji god biskvit da volite ili imate. Za kremu sam koristio instant puding sa ukusom vanile i 'butterscotch'-a, od voca sta se naslo u frizideru, a kao slag umucenu pavlaku. Sve moze da se stavi i mijenja, treba obratiti pznju na dvije stvari, ako moze da se koristi staklena posuda, lijepo je vidjeti slojeve, i treba sluziti 'Trifle' hladan.



A evo kako sam ga ja ovaj put napravio...

Potrebno:

4 velika mafina sa jabukama
1 instant puding sa ukusom vanile (bez kuvanja)
1 instant puding sa ukusom 'butterscotch'-a (bez kuvanja)
1 l mlijeka
400ml + 600ml slatke pavlake
4 kivija
jagode, borovnice i kupine
secer

A napraviti ovako:

1. Pomijesati prah za pudinge, pa ih napraviti po uputstvu sa kesice. Izmiksati 400 ml slatke pavlake pa umijesati u puding. Ostaviti sa strane. 
2. Isjeci mafine na kocke velicine 2cmx2cm pa jednu polovinu poredati u staklenu zdjelu.


3. Staviti polovinu smjese sa pudingom preko mafina.


4. Kivije ocistiti i izrezati, borovnice oprati pa staviti preko pudinga.


5. Poredati ostatak mafina, drugi dio pudinga, pa oprane i izrezane jagode i kupine.


6. Umutiti ostatak slatke pavlake sa dvije kasike secera, pa premazati preko voca. Ukrasiti po zelji, ostaviti na hladnom par sati.

Prijatno


 






4 comments:

  1. Bravo za tatu koji se bavi svojom decom! Meni su ta okupljanja kada svako donese po nešto savršena a kod nas se nekako to nije odomaćilo. Mislim da bi se ljudi više družili kada bi se tako organizovali. Desert ti je sjajan, lagan, voćan i tako bogat.

    ReplyDelete
  2. Divno ti je ispao, posebno mi se dopada kako si ga ukrasio i što ima tako puno voća.

    ReplyDelete
  3. Divan post i divna poslastica!!!Jos puno godina da se druzite i okupljate!Super si tata!!Pozz

    ReplyDelete
  4. odlična ideja za iskoristiti nepojedene muffine!!

    ReplyDelete