Saturday, October 23, 2010

Tulumbe


Danas bi bio tatin rodjendan. Luka je od svih kolaca jedino volio da jede 'zaliveni patispanj' i tulumbe. Ove su napravljene specijalno za njega...

Tulumbe su na Balkan dosle sa turcima jos u srednjom vijeku. Turci su polije dugo godina otisli ali su tulumbe ostale i odomacile se. Uglavnom se prze u dubokom ulju, ali ove su pecene u rerni (Palachinka recept), puno se brze naprave, bude manje masti i definitivno ukus budi ili isti ako ne i bolji od onih przenih. Nisu teske da se naprave, jedini problem moze biti nedostatak spravice za pravljenje tulumbi. Ja znam da ih ima kupiti u Sarajevu :), Ranka mi je donijela jednu prosle godine dok je bila tamo. Ako se malo koristi masta, mogu se iskoristiti razne spravice za ukrasavanje torti sa razlicitim nastavcima.

Potrebno:

Za tijesto

300 g brasna
100 ml ulja
500 ml vode
6 jaja


Za sirup

1 kg secera
500 ml vode

A uraditi ovako:

U serpu sipati vodu i ulje, staviti na sporet. Ringla treba da buse upaljena, bilo bi tesko nesto skuvati na ugasenoj ringli...Kada voda i ulje prokljuca, smanjiti temperaturu i umijesati brasno. Raditi brzo. Tijesto ce izgledati nesto kao gusti pire.Skloniti sa sporeta. Dodavati jedno po jedno jaje i mijesati sve dok se ne dobije ujednacena masa. U pocetku ce da izgleda kao da jaje ne moze da se umijesa, ali ce tijesto da 'popusti' i jaje ce se umijesati. Slobodno koristite ruke, kao kada mijesite bilo sta drugo. Na kraju ce tijesto da dobije zutu boju i bice jako ljepljivo.


Rernu ugrijati na 180⁰ C. Spravicom praviti tulumbe i redjati na podmazani pleh.


Peci 25 minuta ili dok tulumbe ne dobiju zlatno zutu boju.


Dok su tulumbe u rerni, napraviti sirup. Uzeti 100 g secera i na tihoj vatri topiti. Kada je secer istopljen dodati polako 100 ml vrele vode. Ovo sve raditi pazljivo, inace karamelizovan secer moze poceti da prska. (Ovaj dio moze i da se preskoci, i samo da se napravi regularni sirup za zalivanje kolaca). Ostatak secera i vode staviti u serpu i kuvati 10 minuta na tihoj vatri.


Pomijesati karmelizovani secer sa sirupom i dok je jos sve toplo preliti ispecene tulumbe.


Ostaviti ih preko noci, i sutradan ih servirati hladne.





3 comments:

  1. I ja ih obožavam! Odlične su ti ispale!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete