Thursday, December 9, 2010

Endive Radicchio Salad with Oka cheese ili "20 dolara salata"

For recipe in english, please scroll down


Jedan od vecih problema kada pisem blog je da nadjem korektni prevod za nazive namirnica koje koristim. Zbog toga cesto ostavljam ime recepta na engleskom, nisam siguran kako bi se to korektno prevelo. U svakom slucaju, poslije malo vremena provedenog na google-u i uporedjivanju latinskih imena, dosao sam do zakljucka da su i Belgian Endive i Radicchio u prevodu RADIC.

Belgian Endive je pronasao/proizveo prvi Jan Lammers 1830 u Belgiji. Prica kaze da je Jan skladistio chicory roots (korijen radica) da bi kasnije mogao da ga melje i koristi kao zamjenu za zrna kafe (kazu to je bio obicaj u Evropi 19-tog vijeka). Kako je Jan zaboravio da izvadi iz trapa sve korijenje, iz njih su izbile klice i pocele da rastu i formiraju listove u mracnom i vlaznom prostoru. Listovi su svjetlo zute-bijele boje, a bez sunca i ne moze drugacije. Jan je, sto bi i svako drugi na njegovom mjestu uradio kada vidi nesto novo :), probao listove endive i kako mu se ukus svidio, moderan uzgoj Belgian Endive je rodjen.


Oka sir je poznati sir iz Quebec-a, francuskog dijela Kanade. Prvi su ga poceli praviti Trappists kaludjeri u mjestu Oka, Quebec 1893. 1996 godine su prodali pravo na ime komercijalnoj kompaniji koja i dalje proizvodi sir u Oka mjestu.



A ime "20 dolara salata" je od mog dobrog prijatelja Nebojse, koji rece kada ju je probao.."za ovo bi mogao u restoranu da naplacujes 20 dolara...".

Ovaj post saljem Ani u okviru igre Ajme koliko nas je, za februar 2012, a teme su kruske...

Potrebno:

6 suvih kajsija, sto sitnije isjeckanih
izrendane korice od 2 limuna
isjedjeni sok od limuna
pola kasikice Dijon senfa
75 ml maslinovog ulja
so, biber i malo slamki luka vlasac (chives)

1 glavica crvenog radica
2 glavice belgijskog radica
2 peteljke celera
1 kruska
100 g blago prepecenih polovina oraha
200 g Oka sira

A napraviti ovako:

Potopiti isjeckane kajsije u vrelu vodu 2 minute da omeksaju, pa ih iscjediti i pomijesati sa izrendanom korom od limuna. Umutiti senf sa limunovim sokom, pa nastaviti sa mucenjem i dodavati maslinovo ulje u sporom mlazu. Umijesati kajsije i dodati dvije kasike vode. Dodati so i biber po ukusu. Staviti u frizider na par sati.
Odvojiti listove obadva radica, na tanjiru staviti po jedan list radica i dva belgijskog radica (ovo je bila kolicina za sest osoba). Ostatak radica isjeckati. Celer isjeckati pa pomijesati sa isjeckanim radicem. Preliti ohladjenim prelivom u koji treba dodati isjeckane slamke vlasca, pa pomijesati. Servirati na listove radica, doadti izrezanu krusku i sir. Posuti orasima i uzivati.




Recept je mala varijacija na recept Anna Olson, koji prenosim u orginalu (njene kolicine su za 4 osobe)

Dried Apricot Vinaigrette
  • 4 dried apricots, finely chopped
  • 2 teaspoons finely grated lemon zest
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 1/2 teaspoon Dijon mustard
  • 6 tablespoons extra virgin olive oil
  • salt & pepper
  • 1 tablespoon chopped fresh chives
Salad
  • 1/2 head radicchio
  • 1 head Belgian Endive
  • 1 stalk celery, sliced thinly on the bias
  • 1/2 Bartlett pear, cored and sliced thinly
  • 12 seedless red grapes, cut in half
  • 1/2 cup walnut pieces, lightly toasted
  •     or 1/2 cup pecan pieces, lightly toasted
  • 6 ounces Oka cheese (or other ripe, washed-rind cheese), sliced
Directions
Dried Apricot Vinaigrette
1.     For vinaigrette, soak chopped apricots in hot water for 2 minutes to soften, then drain and stir in lemon zest and set aside.
2.     Whisk lemon juice and Dijon, then slowly pour in olive oil while whisking. Stir in chopped apricots, then whisk in 2 Tbsp room temperature water.
3.     Season to taste. Stir in chives immediately before serving.
Salad
1.     To assemble salad, peel off radicchio leaves. Arrange 1 leaf on each of 4 salad plates (or on a platter), then chop remaining and place in a bowl. Peel away 4 endive spears and arrange beside radicchio leaves, then chop remaining and add to bowl with radicchio and celery.
2.     Spoon a little vinaigrette over greens and toss to coat. Spoon salad onto each plate (or onto platter) and arrange pear, grapes and walnuts or pecans on top. Drizzle with a little more vinaigrette.
3.     Arrange cheese slices just beside salad and serve.

3 comments:

  1. Moracu ovo napraviti sa obicnim radicom, obicnim senfom i nekim blagim sirom, jer, naravno Oka sir necu moci da pronadjem :( Ali, verujem da je odlican ukus u originalu, pogotovo preliva!

    ReplyDelete
  2. Ja tako i vidim recepte, kao neku ideju, pa dodas sta volis, izbacis sta ne volis ili nemas...Ako je radic malo gorak, dodaj malo meda, a i jaci sir ce biti u redu, samo povecaj kolicinu kruski ili dodaj grozdje da balansira ukus sira...

    ReplyDelete
  3. Naravno, i meni je uvek recept samo pocetna inspiracija. Sve ostalo je improvizacija i licna kreacija. Mi, ovde smo cesto primorani na improvizacije ;)Hvala na dodatnom savetu!

    ReplyDelete