For recipe in english, please scroll down
Ja sam po zanimanju gradjevinski inzenjer, bavim se sa celikom u visokogradnji. Profesionalno nemam nikakve veze sa kulinarstvom. Sama ideja o kuvanju kao hobi ...je dosla tiho nezvana, sama, za sva vremena skrila se tu negdje... Volim cin pravljenja hrane, opusta me i smiruje.
Veliki uticaj da krenem na moju 'kuvarsku pustolovinu' je imao Emeril Lagasse. Rodjen od oca kanadskog francuza i majke portugalke, odrastao u USA, proslavio se kao kuvar (chef). Njegovu emisiju Emeril Live sam skoro religiozno pratio.
Vlasnik je vise restorana, pisac velikog broja knjiga recepata, televizijskih emisija, lanca proizvoda za kuhinju, zacina, lista je beskonacna. Poceo je sa restoranima u New Orleans, i sto je normalno sa Cajun i Louisiana Creole kuhinjom. Jedna od odlika te kuhinje je i 'holy trinity', sto nije nista drugo nego kombinacija povrca koja sluzi kao baza za vecinu Cajun/Creole jela (gumbo, jambalaya). U Cajun/Creole kuhinji je 'Holy Trinity' luk, paprika i celer u odnosu 1:2:3.
I u drugim kuhinjama postoje slicne ideje, u italijanskoj bi bio soffritto, francuskoj mirepoix, obadva slucaja, luk, celer i mrkva. Isjeckano povrce se izdinsta u ulju, ukusi i mirisi se pomijesaju, tako da 'holy trinity' postane skoro jedna namirnica...
Tako dodjosmo i do 'Holy Trinity" u Rankinoj i mojoj kuhinji. Jedno vrijeme smo skoro izbacili iz upotrebe crni luk, i zamijenili ga celerom. Sargarepu i paskanat bi dodali bez razmisljanja skoro u svako jelo.
E sada ako imate kao i mi klince koji su ponekad 'alergicni' na povrce, pa morate da povrce sakrijete u jelu i ako nemate uvijek vremena da isjeckate celer, sargarepu i paskanat zbog stalne trke i guzve, onda ovo moze da pomogne. Ovo je 'Holy Trinity" na nas nacin.
Potrebno:
750 g sargarepe
750 g paskanata
750 g celera
veza persuna
A napraviti ovako:
Oguliti i oprati sve povrce. Ubaciti u 'food procesor'-sjecka i usitniti.
Pakovati u kese za zmrzivac, ova kolicina je dovoljna za dvije velike zip-lock kese. Kada se pakuje, treba paziti da debljina ne bude veca od 1-1.5 cm, onda se kesa sa 'Holy Trinity' stavi horizontalno u zamrzivac i 'voila'. Po potrebi odlomiti komad i ubaciti u sos, supu, gulas...
Recipe in English
You’ll need:
1 1/2 lb carrots
1 1/2 lb parsnip
1 1/2 lb celery
1 bunch of parsley
1 1/2 lb parsnip
1 1/2 lb celery
1 bunch of parsley
And make like this:
Clean and peel vegetables. Add in batches to food processor and pulse until finely chopped. Pack in two large zip-lock bags, with no more than 1/2" thickness. Put bags horizontally in freezer and use as needed, in stews, soups, stir-fries, sauces...
Mmmm, jako prakticno i zdravo! Ovo je odlicna ideja i od sada praktikujem 100%. Hvala!!! Pozdrav
ReplyDeleteOdlična ideja!
ReplyDeleteSuper ideja, iako je zamrznuto zapravo je uvijek svježe i pri ruci kada zatreba !
ReplyDeleteSlazem se, bas odlicna ideja!!!
ReplyDeleteDrago mi je da se nesto sa mog bloga moze koristiti.
ReplyDeletePozdrav svima
Zoran
Odlicno! Ja ocekivala sad ces da susis, kad ono, u zamrzivac! Ja ponekad naseckam persuna, mirodjije, lista celera (odvojeno), pa naguram u kalup za led, pa kad se naprave kockice istresem u neku kesicu. Ali nisam pravila ovakve "koktele" a jeste prakticno. Jedno nemam multipraktik, ah, docice i to na red jednog dana. Hvala za ideju.
ReplyDeletei ja se služim ovim trikom, na isti način zamrznem i pasiranu rajčicu, pa samo odlomim koliko mi treba
ReplyDeleteJa ovako isto spremam svo zelenje a najčešće stavim još crvene rog paprike i zovem to Vegeta?!
ReplyDeleteel bi mogao neko da mi odgovori, kako bih mogao da nadjem/kupim/porucim creole ili cajun knjige za kuvanje, ako ima na nasem jeziku, ja sam iz Beograda, ako bi neko mogao na mail da mi odgovori, stefanculafic@hotmail.com
ReplyDeletehvala u napred!