Duze vremena nisam postavio nista na blogu. Najveci razlog je bio odlazak do Orlanda.
Posjeta Disney World-u, branje narandzi, sjedenje na aligatoru, kupanje, 'gusterisanje' na vise od 20°C dok je u Toronto ispod nule...
Blog je ipak o hrani, i ovo su veoma jednostavne knedle koje sam prvi put pravio kao dodatak srnecem mesu (o cemu cemo nekom drugom prilikom). Ideja za recept je iz velikog narodnog kuvara, a moja verzija izgleda ovako...
Potrebno:
Za knedle
7 kriski hljeba (za tost)
200 g brasna
3 jaja
mlijeko, so i biber
Za sos
4 cena bijelog luka
250 g sargarepe
250 g pecurki200 g 'Holy Trinity'
kocka za supu
maslinovo ulje
A napraviti ovako:
Potopiti 3 kriske hljeba u mlijeko. Napraviti tost od 4 kriske hljeba. Isjeckati tost na manje kockice (ako su kockice, onda su vec manje, ali 'ajde) velicine pola cm. U posudi dodati iscjedjene kriske, kockice tosta, brasno i jaja. Posoliti i pobiberiti i dobro izmjesati. Praviti knedle, malo vece nego loptice za stoni tenis i kuvati ih u slanoj, kipucoj vodi. Trebace nekih 15-tak minuta, izvaditi jednu, presjeci na pola i vidjeti da li je gotova.
U medjuvremenu na srednje jakoj vatri proprziti bijeli luk. Dodati opranu i isjeckanu sargarepu i pecurke, povecati vatru. Poslije 2-3 minute dodati 'Holy Trinity'. Opet proprziti 2-3 minuta. dodati 500 ml vode, kocku za supu, smanjiti vatru i kuvati dok dvije trecine vode ne ispari. Po potrebi dodati jos soli i /ili bibera.
Staviti dvije knedle na tanjir, preliti sa sosom i ...
Izgleda odlično! Sretan Božić želim :))
ReplyDeletebas mi je trebao jedan dobar recept za knedle od kruha, neki dan sam ih radila uz pasticadu ali nisu mi bile bas najbolje uspjele. Ugodne blagdane vam zelim!
ReplyDeleteBaš divno izgledaju!
ReplyDeleteSigurno vam je prijao odlazak u toplije krajeve! No, da se vratimo hrani... Moja omiljena kombinacija: knedle i sos! Cesto radim knedle od starog hleba, totalni su hit mojim gostima, ali nisam probala sa tostom. Dobra ideja!
ReplyDeleteI da, bas krasan obiteljski album! Nisam odmah ukapirala uvecanje fotke. Ono je krokodil, sto djete sjedi na njemu?
ReplyDeleteodlično, obožavam ove knedle i obično ga napravim u umaku od gljiva, interesantno je i ovako s mrkvicom
ReplyDeleteSuper sto vam se svidja, jos jedna stvar.
ReplyDeletePravio sam ih kada smo imali goste, i htio sam da provedem sto vise vremena sa njima. Knedle su napravljene ujutro i stavio sam ih u zamrzivac i onda sam ih samo ubacio u kljucalu slanu vodu i proveo vrijeme sa gostima a n e u kuhinji :). I bile su super, zadrzale oblik, tako da se mogu napraviti i dan dva ranije...
@Mala kuharica, da to je pravi aligator, moji klinci su malo 'blentavi', nemaju nikakvog straha (aligatoru su zalijepili usta trakom, mada su u kanalu oko pijeska plivali nezavezanih usta...).
Sve najbolje u novoj godini!!! Puno srece, zdravlja, veselja, ispunjenja zelja, uspjelih receptata...i sve ostalo sto si sami pozelite!
ReplyDelete