For recipe in english, please scroll down
Jelo koje je apsolutni favorit u nasoj trpezariji su 'f(l)asirane makarone'. Kako i kada sam poceo da ih pravim, vise ne mogu da se sjetim. Stalna trka i guzva koju smo imali sa klincima je doprijenela potrebi za hranom koja se spremi brzo, a opet u sebi ima nekih kvaliteta. Recept nikada nije bio napisan, spremale su se sa onim sto se nadje u kuhinji. Vazno je bilo da ima pasta, meso i sargarepa. Vrijeme prolazilo, sastojci su se mijenjali i konacno se 'recept' ustalio. Recept je tu samo kao ideja, izbacite sta ne volite, dodajte sta volite, ovako ih mi volimo...
Potrebno:
500 g fasiranog mesa
750 g paste (rotini)
1 luk vlasac, a moze i jedna manja glavica crnog luka
4 cena bijelog luka
200 g 'Holy Trinity', ili isjeckan(a) sargarepa, celer, korijen persuna, iduci post ce da bude o 'Holy Trinity"
250 g pecurki
maslinovo ulje
so, biber, zacin od suvog povrca
A napraviti ovako:
Na srednje jakoj vatri proprziti vlasac dok ne postane staklast, dodati isjeckani bijeli luk. Proprziti minut dva i dodati pecurke i 'Holy Trinity'.
Ako se koristi isjeckana sargarepa, celer i korijen persuna, onda njih dodati sa vlascem na pocetku.
Dodati i meso, dinstati dok sva tecnost ne ispari.
Ako je meso masno, odstraniti istopljenu masnocu. Dodati so, biber i zacin od suvog povrca po ukusu.
U medjuvremenu skuvati rotine u slanoj vodi. Procijediti i pomijesati sa mesom. Prijatno.
Moji klinci vole da ih jedu sa izrendanom mocarelom, Ranka i ja sa ljutim ajvarom...
ja isto ovako miksam šta ima kod kuće, ali kod mene većinom špagete, omiljena pasta :)
ReplyDeleteJuce sam ovo pravila! Predivno je! Plasila sam se da ce mi to meso biti suvo bez klasicnog paradajz sosa, ali su verovatno pecurke "odradile" svoje pa je sve bilo toliko socno da ja licno nisam nista ni dodavala. Moj muz se prihvatio prepruke i jeo sa ajvarom - i to je fantasticno! A sin nam je jos uvek na kasicama tako da sledeci put probamo varijantu sa mocarelom :) Odlican recept, za svaku pohvalu!
ReplyDelete