Tuesday, March 8, 2011

Pasta "Sef"

For recipe in english, please scroll down


"Vino je alkoholno pice, nastalo fermengtacijom vocno soka, najcesce soka od grozdja. Hemijski sastav vina je oko 87.7% vode, 11% alkohola, 1% kiselina, i 0.2% tanina..." bar tako pise u knjigama o vinu.

Ja puno vise volim definiciju mog tasta (punca), koji kaze da je vino hrana. A kako je do penzije drzao katedru na sarajevskom fakultetu poljoprivrede za vino i vinogradarstvo, moram da mu vjerujem :).
Osim toga, bio je (a i sada) cest i omiljen gost i saradnik u nekadasnjem mostarskom Hepoku i podgorickom Kombinatu 13 Juli. Ja sam imao privilegiju da posjetim Kombinatovu vinariju zajedno sa njim i da uzivam u nekim vinima koji bas i ne dodju do siroke publike.


Ovaj pogled je samo 'mrgodan' jer nije ljubimac fotografisanja. Ja sam nekako zavolio vino i pored pravljenja hrane to mi je postao i drugi 'hobi'. Volim citavu tu ceremoniju otvaranja i probanja vina, price kako je suvo, slatko, mirise na ovo ili ono, ima ukus takav ili onakav...
Srodnu dusu u vinima sam nasao u badzi (pasenogu) i nas dvojica kada se vidimo i sretnemo volimo da jedan drugog 'pocastimo' sa dobrim vinom. A vino kako god da je, bude nam samo izgovor da se dobro zezamo i nasmijemo.


A kada god otvorimo vino, ponovimo sada vec legendarnu recenicu naseg punca, "Nije ni cudo sto je dobro, vidi koliko ima maligana...".

Tako Sefe ako budete ovo citali, ova zdravica je u vase ime...

A sada malo o hrani, puno puta cujem o vinu loseg ukusa, ali to nema veze iskoristice se u kuhinji. Iako nemam neko veliko iskustvo u spremanju hrane, nesto sto sam sigurno naucio je da kako se vino stavi u hranu, takvog ce i hrana da bude ukusa. Ako ne mozete da pijete vino jer se pokvarilo, nemojte ga ni stavljati u hranu. Ideja koristenja vina u spremanju hrane je ista kao i sa bilo kojom drugom namirnicom, da se doda ukus iz vina hrani koja se sprema. U stvari treba misliti o vinu kao o zacinu, alkohol ce da ispari a sve drugo ostaje.Isto tako nisu samo bijela i cna vina, treba se truditi da se koristi vino koje odgovara hrani koja se sprema. Merlo za sosove za divljac, Sardonej za pastu...Koristite pravilo, kuvajte sa vinom koje cete da pijete.

A na kraju i rijeci W.C. Fields, "Ja volim da pravim hranu sa vinom, a ponekad i dodam vino u hranu..."

I ovaj post je moja ulaznica za blogersku igru ...ajme koliko nas je!, koju je pokrenula Snjezana, a ovaj mjesec je domacica Tina , koja je izabrala vino kao namirnicu.


Potrebno:

500 g Pene paste
500 g Kozica (skampi) oko 20 komada, ociscenjih sa ostavljenim repovima
50 ml maslinovog ulja
2 cena bijelog luka
150 g 'cherry' paradajza
izrendana kora od limuna
kasikica ljute paprike (po zelji)
50 ml bijelog suvog vina (Chardonnay)
morska so i svjeze izmrvljen biber
isjeckani svjezi persun

P.S.
Ovo na slikama je sve dupla mjera...

A napraviti ovako:

U velikoj serpi sipati vodu i staviti na sporet. Prokljucalu vodu posoliti, doadati pastu, promijesati i kuvati 7-9 minuta. Neka se ne prekuva. Dok se voda grije, ugrijati ulje na srednjoj temperaturi u velikom tiganju. Dodati kozice (skampe) i ljutu papriku, posloti i pobiberiti. Prziti (pirjati) 2 minute, ili dok kozice (skampe) ne pocnu da dobijaju zlatnu-crvenkastu boju. Izvaditi ih u drugu posudu. Vratiti tiganj na sporet, i proprziti bijeli luk, minut, dva. Paziti da ne izgori i ne promijeni boju. Dodati limunovu koricu, bijelo vino i paradajz, pojacati temperaturu na najjace i kuvati 1-2 minuta. Vratiti kozice (skampe) u tiganj i kuvati sve zajedno jos minut, dva. Skuvanu pastu ocijediti, sacuvati malo tecnosti. Dodati pastu, isjeckani persun u sos, sve dobro promjesati, po potrebi dodati so i biber kao i sacuvanu tecnost. Sluziti toplo.



Recipe in english:

You'll Ned:


500 grams package penne pasta
50 ml extra virgin olive oil
500 g pound peeled and deveined large shrimp – tail on about 16-20
3/4 teaspoon red pepper flakes or to taste
2 cloves cloves garlic, sliced
grated zest of 1 lemon
150 g grape tomatoes, halved
50 ml dry white wine
Sea salt and freshly cracked black pepper
Handful chopped fresh Italian parsley

And make it like this:

Bring a large pot of salted water to a boil. Add pasta and cook until al dente- a little firm- about 7-9 minutes. Drain pasta, into sauce below, reserving some of the pasta water.
While water is coming to a boil, heat olive oil over medium heat in a large skillet. Add the shrimp and pepper flakes. Toss for 2 minutes, until shrimp are golden but still translucent and season with salt and pepper. Transfer to a plate and reserve.
Return pan to heat and add the garlic and toss until it softens but does not brown, about 1-2 minutes. Add the lemon zest, tomatoes, white wine. Increase heat to high, and toss for 1-2 minute just to evaporate alcohol.
Add back the shrimp and heat through for 1-2 minute. Drain pasta into the sauté pan with the shrimp. Add some of the pasta water if needed. Adjust the seasoning. Sprinkle with parsley and toss. Serve immediately

4 comments:

  1. Odlična pasta, sa tako dobrim sastojcima i mora biti!

    ReplyDelete
  2. Pasta je vrhunska ! Sastojci su odlični, lijepo iskombinirani i dodatak vina je pravi izbor. Lijepa mi je uvodna priča, super post !

    ReplyDelete
  3. Hvala svima, vrijedi probati, dobra je pasta, ne sto sam je ja pravio, nego...:)

    @ Branka, drago mi je da ti se svidio post, puno pozdrava,

    Zoran

    ReplyDelete