Wednesday, September 14, 2011

Salata od krompira, paprika i kukuruza



Od polovine maja dvoriste nam je bilo gradiliste. Pocelo je sa malim promjenama, koje su trebale da se zavrse za par nedelja i na kraju je to sve trajalo vise od 4 mjeseca i jos uvijek nije sve gotovo. Kako god, ja sam u svemu tome dobio i 'ljetnu kuhinju'.

Ovaj vikend je bio prvi put da sam upalio rostilj (kako treba), i jedna od stvari napravljena na njemu je bila i ova salata. Jednostavna i brza, mnogo dobra, dobila je visoke ocijene degustatora :).



Potrebno:

1 kg mladog krompira, sto manjeg to bolje, raznih vrsta
4 mlada kukuruza
3 velike 'mesnate' paprike
persun
bosiljak
so
75 ml (po ukusu) ulje od grozdja
75 ml (po ukusu) bijelo balzamico sirce

A napraviti ovako:

1. Staviti serpu sa vodom da voda prokljuca. Krompir oprati i prerezati na pola, tako da budu velicine zalogaja. Manje ostaviti u komadu. Kada voda prokljuca, dodati krompir, sacekati da opet 'voda baci kljuc', pa serpu poklopiti i sporet ugasiti, ostaviti oko 15-20 minuta. Krompir ce nastaviti da se kuva, trebao bi biti oko 50-70% kuvan na kraju.
2. Paprike oprati, posoliti, premazati uljem, pa ispeci na rostilju dok ne pocrne. Skinuti ih sa rostilja, oguliti i ocistiti od peteljki i sjemena.
3. Kukuruz ocistiti od kore, i staviti na rostilj da se pece.
4. Krompir ocijediti od vode, premazati uljem i staviti na rostilj da se zavrsi pecenje, ako je krompir mali za mrezu rostilja, staviti ga na aluminijsku foliju sa probusenim rupama.



5. Ociscenje paprike izrezati na velicinu zalogaja.



6. Odvojiti zrna ispecenog kukuruza od klipa. Staviti kukuruz na dasku, siri dio dole, a onda spustiti noz odozgo prema dole i zrna su tu.


7. Staviti u posudu krompir, paprike i kukuruz.
8. U manjoj posudi pomijesati sirce, so i ulje. Dodati isjeckani bosiljak i persun, dobro pomijesati i preliti preko povrca.

Prijatno

5 comments:

  1. Your blog is great! I'm fascinated by the variety, delicious recipes and amazing photos! We'll visit with pleasure! The salad looks very delicious!

    ReplyDelete
  2. Odlicna kombinacija za ukusnu i hranljivu salatu .koja je sama po sebi skoro dopvoljna za rucak:)

    ReplyDelete
  3. Izgleda lijepo, a jednostavno! :)

    ReplyDelete
  4. Thanks Moni for nice words, hope you'll enjoy while visiting.

    Hvala Dzoli, Sanja, da kompletni obrok, i kada se napravi u sezoni sa svjezim povrcem, mnogo ukusno.

    ReplyDelete
  5. za mene pomalo neuobicajena kombinacija, ali posto sam prosli tjedan probala salatu od spinata i jagoda - sve je moguce!!! svidja mi se kombinacija boja.

    ReplyDelete