Tuesday, April 30, 2013

Izvrnuta Torta od Banana

 
 
Nisam neki veliki ljubitelj pecenih ili przenih banana. Kada sam vidio da je u okviru igre 'kuVarijacije' za mjesec april izabrana Izvrnuta Torta od Banana bio sam malo sumnjicav. A onda kako je recept isproban na Marijininom Blogu, nije bilo tesko da se odlucim i da se ukljucim u ovak krug.
 
I to je bila jedna od boljih odluka vezanih za kolace u zadnje vrijeme. Od svih ukucana, a posebno od Ranke je kolac dobio najvece ocijene. Nije bio tezak da se napravi, ja sam napravio par zamjena sa secerom, ne zato sto sam htio, nego zato sto se tako zadesilo u kuci. Koristio sam smedji secer umjesto muskovado kao i kristal secer umjesto secera u prahu. Zbog smedjeg secera kolac nije potamnio kao kod Marije, a obruc za kolace sam umotao u aluminijsku foliju da karamela ne bi curila. Kako nisam koristio secer u prahu, tijesto je malo pruzalo otpor da se ravnomjerno raspodjeli po bananama, ali to nije uticalo na krajnji rezultat. Sta sam primjetio je da se mora paziti da se kolac ispece kako treba, meni je trebalo malo vise od 40 minuta.
 
U svakom slucaju, napravljena i isprobana, a da ce opet biti gost na nasem stolu, to je sigurno.
 


 
Prenosim orginalni recept sa Marijinog bloga, a slike izrade su moje. 

Karamela
150 g muskovado šećera
75 g putera



Testo
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
225 g šećera u prahu
125 g putera, istopljenog i ohlađenog
2 jaja
80 ml mleka
nekoliko banana
Puter i muskovado istopite u šerpici na srednjoj vatri. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Sipajte je u okruglu tepsiju prečnika 26 cm. 
Banane isecite na kolutove i poređajte ih u koncentričnim krugovima preko karamele. Ja najčešće iskoristim 3-4 velike banane. Takođe, umesto muskovada možete koristiti i žuti šećer. Ja njega najčešće i koristim i tada je karamela svetlije boje.
U činiju prosejte brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu. Blago umutite jaja sa mlekom i sipajte u suve sastojke zajedno sa istopljenim puterom. Izmešajte žicom da se sjedini, a zatim masu sipajte u pleh preko banana i poravnajte gornju površinu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 30-40 minuta. Obavezno proverite da li je pečeno nakon 30 minuta tako što ćete kolač probosti čačkalicom i ako izađe suva znači da je gotovo, a ako ne, pecite još koji minut.
Sačekajte da se kolač malo prohladi, a zatim ga izvrnite na tanjir.







3 comments:

  1. I ja sam bila u nedoumici i nisam ga radila ali mi sad žao kad vidim vaš fine tortice.

    ReplyDelete
  2. Zorane, drago mi je da se kolač dobro pokazao i što će se ponovo naći na stolu :)

    Ovo je zapravo kako kod mene najčešće izgleda ovaj kolač. Mrzi me da tragam za muskovadom i onda ga napravim sa smeđim. Ali sasvim je dobar i tako ;)

    Hvala puno na isprobavanju!

    ReplyDelete