Prstohvat Soli je jedan od onih blogova gdje se ne zna da li je hrana ili fotografije ljepse. Ana posvjecuje jednaku paznju i jednom i drugom. Recepata za sve ukuse, i ima sta da se istrazuje u okviru igre FBI Rukavice, gdje se dvomjesecno ispituje neki od blogova pisanih od osoba sa ex YU prostora.
Po starom dobrom obicaju, morao sam da krenem sa istrazivanjem tijesta prvo i odmah su mi zapale za oko Lepezice. Jednostavne da se naprave, a jednom napravljene jos bolje za grickanje.
Ana je sve opisala i objasnila kako treba, a i mene je kao i nju iznenadilo tijesto. Ja sam ga umijesio sa Mr. Red-om, i ono je bilo onako mekano, malo masno, i poslije par sati ostavljenog na toplom mijestu, nesto ne mogu da kazem da je puno naraslo. Nisam trebao ni malo brasna da koristim pri razvlacenju oklagijom, totalno ne ljepljivo tijesto. Varijacije recepta su neogranicene, i vec mi je palo na pamet sta da uradim sa ovim tijestom iduci put, o tom potom.
Hvala Ani na receptu, a evo kako je to bilo kod mene.
Potrebno:
550 g brasna
115 g + 30 g istopljenog putera
60 ml tople vode
kasikica secera
dvije kasikice suvog kvasca
1 1/2 kasikica soli
180 ml mlacenice (buttermilk)
A napraviti ovako:
1. Pomijesati vodu, kvasac i secer i ostaviti da kvasac 'proradi'.
2. Brasno prosijati, dodati so, pa sa nadoslim kvascem, mlacenicom i istopljenim puterom (115 g) umijesiti meko tijesto. Ostaviti na toplom sat i po, dva da tijesto 'naraste'.
3. Nadoslo (odmoreno :)) tijesto podijeliti na dva dijela. Oklagijom razvuci prvi dio, pa ga premazati polovinom istopljenog putera. Izrezati sest traka, paziti da budu priblizno iste sirine, pa ih staviti jednu na drugu sa premazanom stranom odozgo.
4. Slozene trake izrezati na pola, pa na trecine, da se dobije 6 paketica. Staviti ih u podmazane kalupe za mafine. Ponoviti isto sa drugom polovinom tijesta.
5. Ostaviti na toplom jos pola sata, sat, pa peci na 180° C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatno smedju boju.
Zorane, hvala na isprobavanju i lepim recima!
ReplyDeleteLepezice su ispale bolje nego moje. Da, testo je jako cudno, ne lepi se i lako je za rad, a stvarno mu treba vremena da naraste(a ja ne strpljiva nisam mogla da cekam dugo, pa su zato moje onako mrsave:)
Bas me zanima sa cim ces ih sledeci put iskombinovati. Meni je padalo na pamet da izmedju stranica ubacim sir, ma samo treba pustiti masti na volju.
Puno pozdrava!
probala sam ove lepezice i sviđaju mi se, i u tvojoj izvedbi izvrsno izgledaju!
ReplyDeleteSuper su lepezice, a nadam se da su i mekane:) jer takva peciva obožavam!
ReplyDeleteAna, nema na cemu, hvala tebi i tvom blogu.
ReplyDeleteA iduci put cu napraviti neku 'pogacu' sa ovim tijestom, 'stay tuned'.
Vidio sam Tamara tvoju verziju, super ideja sa bijelim lukom...
Vesna, ako je probas napraviti neces se pokajati, izvana hrskava, a unutra mekane...
Pozdrav Svima
Zoran
Ti si stvarno majstor za sve;) Pa elpo ti ej i ovo ispalo:)
ReplyDeleteI mene je ovo testo privuklo, pa cu ga sigurno isprobati. Ne znam bas da li cu se zezati sa lepezicama ili ce biti nesto jednostavnije. Tebi su lepezice bas super ispale!
ReplyDeleteMoje testo upravo narasta - u frizideru! :))))
ReplyDeleteNisam se u prvom momentu udubila u recept, ali kada sam krenula da ga pravim, videla sam gde ste gresili ... ako je to uopste greska, mozda je stos u tome da testo ne naraste puno. ALi iz nekog mog iskustva sa testom ...Ovo je tip testa koje narasta na hladnom, iako se otapa maslac i greje voda za narastanje kvasca. Maslac se prohladi a mesi se sa hladnom mlacenicom.
Ovakvo testo, bilo da ga radimo sa maslacem, mascu ili margarinom, obavezno ide u frizider na narastanje.
Posle pola sata stajanja, ovo moje je vidno naraslo, cenim da ce za sat i po da curi iz vangle. :))
Pozdrav!