Prva ih je pocela praviti Rut Vekfild, u restoranu 'Toll House Inn', grad Vitman, drzava Masacustes, 1930. Dok je pravila cokoladni keks, nestalo joj je cokolade koja se istopi i pomijesa sa tjestom. Pri ruci je imala Nestle-inu poluslatku (crnu) cokoladu. Izlomila ju je na komadice i ubacila u tijesto, vjerujuci da ce se cokolada otopiti i pomijesati sa tijestom. To se nije dogodilo, cokolada je zadrzala svoj oblik i tako su nastali 'Chocolate chip cookies".
U drugoj verziji Dzordz Buser i njegova cerka Karol Kavanah (obadvoje su radili u restoranu) tvrde da je Rut (tada vec poznati kuvar i pisac knjiga sa receptima) znala da se cokolada nece istopiti i pomijesati sa tijestom. Vibracije velikog miksera su napravile da tabla cokolade upadne u tijesto i izmjesa se. Rut je htijela da baci tijesto, ali ju je Dzordz nagovorio da ispeku 'cookies' i to je bio pocetak...
U svakom slucaju, 'cookies' su postali veoma brzo pravi hit i Nestle je poceo da stampa Rut-in recept na kesicama sa cokoladom, a za uzvrat, Rut je dobila dozivotno snadbijevanje sa cokoladom.
'Chocolate chips' su mali komadi cokolade. Obicno izgledaju kao kupe, okrugli sa ravnim dnom. Mogu biti razlicitih velicina, ali su najcesce manje od 1cm u precniku.
Izlomljena cokolada ce biti sasvim u redu zamjena.
Potrebno:
250 g putera sobne temperature
150 g smedjeg secera
150 g kristal secera
2 jaja
5 ml vanile ekstrakta
300 g brasna
pola kasikice sode bikarbone
pola kasikice praska za pecivo
kasikica soli
250 g mlijecne cokolade - chocolate chips
A uraditi ovako:
Ugrijati rernu na 190°C. Pjenasto izmiksati puter sa secerom. Dodati jaja i vanilu i nastaviti sa miksanjem dok se ne dobije kremasta masa. Dodati brasno izmjesano sa sodom bikarbonom, praskom za pecivo i soli. Izmjesati.
Dodati cokoladu i rucno promjesati.
Vaditi male loptice (ja sam koristio kasiku za sladoled) na pleh za pecenje. Ostaviti razmak izmedju keksa, jer ce pecenjem da porastu.
Peci 8 do 10 minuta ili dok ne dobiju svijetlo smedju boju. Ostaviti ih da se malo prohlade, a onda ih izvaditi iz pleha. Ako mozete izdrzati, ostavite ih da se kompletno ohlade, a ako ne onda uzmite casu mlijeka i uzivajte kao moji klinci...
Prema fotkama glavnih degustatora, vidi se da su keksici odlicno uspeli!;)) Svidja mi se ideja da se smesa vadi kasikom za sladoled, to cu jednom isprobati...a ne znam zasto se ovde niko ne seti da napravi te cokoladne kapljice (chocolate chips).;)))
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKasika pomogne da sci keksici budu iste velicine...
ReplyDeleteHvala na posjeti, pozdrav
Zoran