Friday, November 5, 2010

Punjene paprike

Recept i pravila: Ranka
Fotografisao i pisao a bogami i pojeo: Zoran


Polako prolazi drugi mjesec kako sam poceo da pisem ovaj blog. On (blog) je zamisljen i kao mjesto gdje ce drage i voljene osobe moci da objave njihove recepte. Ko da bude bolji da razbije led i gostuje prvi nego Ranka, moja zena i moja ljubav. To sto su ove punjene paprike jedna od onih stvari koje bih ponio sa sobom na napusteno ostrvo samo pomogne :).

Paprike su jedna od onih stvari koje volim da jedem, pecene, kisele, svijeze u salati, zelene i zute, crvene i ljute, na bilo koji nacin napravljene. Tek kada sam upoznao Ranku, naucio sam da punjene paprike mogu da budu spremljene i u serpi na sporetu, a ne samo u tepsiji i u rerni. Ovakve paprike imaju prednost u odnosu na one iz rerne jer ostanu socnije, a i ukus paprike bude izrazeniji. U svakom slucaju vidite da je ovo jedno od mojih omiljenih jela, pa se nadam da cete i vi uzivati.

Potrebno:

6 velikih mesnatih paprika
750 g fasiranog mesa
150 g rize
1 velika sargarepa
1 veliki korijen persuna
1 glavica luka
3 cena bijelog luka
1 jaje
1 veza isjeckanog persuna
1 kasika zacina od suvog povrca

malo maslinovog ulja
750 ml ispasiranog paradajza
750 ml vode

A napraviti ovako:

Paprike oprati i ocistiti od peteljki i sjemenki.



Sargarepu, korijen persuna, crni i bijeli luk isjeckati. U dublju posudu staviti meso, isjeckano povrce, rizu, jaje, isjeckani persun, zacin od suvog povrca, so i biber.


Sve promijesati da se dobije ujednacena masa. Staviti malo maslinovog ulja u vecu serpu. Dok se ulje grije napuniti paprike sa mesom. Poredati paprike i proprziti ih vrlo kratko sa svih strana, sve skupa ne vise od dvije minute. Proprzene paprike zaliti sa ispasiranim paradajzom, dodati vodu, smanjiti temperaturu i ostaviti paprike da se krckaju nekih sat vremena.


E sada dolazi odgovor na nesto sto ste htjeli pitati a jos niste stigli - zasto toliko mesa na samo 6 vecih paprika? Nasi klinci su 'alergicni' na paprike, ne mozemo da ih nagovorimo da ih probaju a kamoli da ih jedu. E kako ne ide da se pravi klopa samo za mene, od one smjese koja nije mogla da stane u paprike, naprave se cufte, 3 cm u precniku.



Upaliti rernu na 200°C. Staviti na pleh aluminijsku foliju ili pak papir i poredjati cufte.


Ubaciti pleh u rernu i peci cufte 20-tak minuta. Gotove cufte se mogu dodati paradajz (ili bilo kom drugom)sosu i sa spagetima ili rizom budu klopa kojoj moji klinci ne mogu da odole. A meni ostane vise paprika :).




6 comments:

  1. Hehe, i nasi klinci (5 i 4 god) obozavaju cufte, a paprike ako bas mora :) Cak imaju svojih pet minuta u pravljenju cufti, pa to na sve lici samo ne na kuglice, ali boze moj :)
    BTW, meni su punjene paprike po defaultu kuvane, tek kasnije sam cula za verziju iz rerne, ali nikad nisam pravila tako.

    Pozdrav za tebe i familiju,
    Maja

    ReplyDelete
  2. Zavisi kako su nam 'preci' pravili punjene paprike, pa tako i mi, a sve dok nema nekog da nas tjera kako da ih pravimo, dobro je... ;)

    Pozdrav tebi i tvojima

    Zoran

    ReplyDelete
  3. Recept je odlican. Bravo za Ranku! Svidja mi se sto se stavljaju persunov korjen i mrkva. Nisam nikada pravila punjene papike na ovaj nacin.
    Probacu! Hvala na ideji!
    Pozdravcic,

    Vjerni fan,
    Gina

    ReplyDelete
  4. za mene su oduvijek paprike kuhane, za paprike iz pećnice sam čula tek kad sam počela istraživati po netu
    inače ja ih obožavam, a obožavam i čufte, mogla bih se prejesti ;)

    ReplyDelete
  5. Hvala Gino, vrijedi ih probati, a mozes i samo reci kada budes dolazila ako ti se klopaju ;).

    @nina izgleda da sam samo ja koji ih je znao kao pecene, mozda sam trebao da stavim taj recept :). Hvala na posjeti,

    Pozdrav

    Zoran

    ReplyDelete
  6. Extra je, pravim i jedno i drugo cesto. Mada radim ovo sa puterom, ovo sa maslinovim uljem mi nije jasno-na koje maslinovo ulje mislite?
    Ja imam samo extra djevicansko hladno cijeđeno-ne znam da li se moze sa tim, hvala i pozdrav

    ReplyDelete