For recipe in english, please scroll down
Ova supa je nastala zahvaljujuci Milosu i Sasi koji vole da jedu brokole u supici. Oni su najbolji pajtasi nasem Lazaru, a i njihovi roditelji su nasi dragi prijatelji. Na zalost zivimo daleko jedni od drugih, pa se klinci i ne vide se tako cesto :(.
Isto tako sam obecao mom drugu Mici da cu gostovati kod njega, a ovo je nesto sto me podsjeca na nase druzenje. Nas dvojica se znamo jos iz sarajevskih dana, isli smo zajedno u srednju skolu, ali smo se poceli druziti negdje na zavrsnim godinam fakulteta. On je iza zavrsene gradjevine poceo/nastavio da se bavi sa novinarstvom, racunarima, menadzmentom kao i marketingom u Beogradu, a ja sam zavrsio u gradjevinarstvu u Kanadi. U svakom slucaju uz jedno tako kompleksno zanimanje kao sto Mico radi sasvim odgovarajuca je ova jednostavna supa.
Potrebno:
500g brokola
1 glavica luka
1 krompir
750 ml supe od povrca (vegetable stock)
1 kocka za supu od povrca
pa jos
500g karfiola
1 glavica luka
1 krompir
750 ml supe od povrca (vegetable stock)
1 kocka za supu od povrca
maslinovo ulje
so i biber
kisela pavlaka
A napraviti ovako:
U dvije odvojene serpe propziti isjeckani luk, po jedan u svakoj serpi. Kada luk postane staklast, u jednu serpu dodati karfiol, a u drugu brokole. Promijesati i sipati supu od povrca. Dodati isjecen krompir, opet po jedan u dvije serpe. Sacekati da prokljuca, ubaciti kocku za supu, a onda smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati dok povrce ne postane meko. Kada se malo prohladi, odvojiti po pola case supe iz obadvije serpe, kao i par cvjetova karfiola i brokola. Rucnim 'stick' mikserom ispasirati povrce. Ako supe nisu iste gustine, dodati odvojenu tecnost da se dobije ista. Probati i dodati so i/ili biber po potrebi. Sa dvije sipace kasike sipati supu u tanjir u isto vrijeme. Dodati cvjetice karfiola i brokolija, kao i jednu kasiku kisele pavlake. Za posnu verziju, ne stavljati pavlaku...
Recipe in English
You’ll need:
1 onion, chopped
3 cups broccoli florets
1 medium potato, quartered
3 cups of vegetable stock
1 cube vegetable bullion
1 onion, chopped
3 cups of cauliflower, chopped
1 medium potato, quartered
3 cups of vegetable stock
1 cube vegetable bullion
3 cups broccoli florets
1 medium potato, quartered
3 cups of vegetable stock
1 cube vegetable bullion
1 onion, chopped
3 cups of cauliflower, chopped
1 medium potato, quartered
3 cups of vegetable stock
1 cube vegetable bullion
olive oil
sour cream
salt and pepper
sour cream
salt and pepper
And make like this:
In two separated pots sauté the chopped onion in olive oil (enough to evenly coat pot) until tender, add the broccoli in one and cauliflower in other pot, pour the stock over the vegetables, add potato (one in each) and bring to boil. Add a cube of vegetable bullion and simmer with a lid on until tender. Remove from heat and reserve half of cup liquid from each pot as well as some of broccoli and cauliflower florets. Puree soup with hand ‘stick’ mixer. If soups are different consistency, adjust with reserved liquid. Add salt and pepper to taste. To serve, at the same time gently pour two soups in the bowl. Add reserved florets, add a tablespoon of sour cream, enjoy.
Super ideja da se dve supice posluze u jednom tanjiru, dosad sam ih uvek pravila odvojeno, i jako ih svi volimo, ali ovo me je odusevilo, 2 u 1...prisvajam receptic!;)))
ReplyDelete