Tuesday, November 16, 2010

'Nina' kolac

For recipe in english, please scroll down



Ovo je jedna od mnogo varijacija na kolace sa plazma keksom (koji je-plazma keks rodjen iste godine kao i ja). Ideja je bila da se dobije narandzasti krug kao lopta i da se cokoladom naprave linije tako da sve i izgleda kao 'kosarkaska lopta'. Nije mi bas poslo za rukom, pa se na kraju dekoracija zavrsila sa malom tackom od cokolade u sredini :).


U svakom slucaju, kolaci nisu stigli da budu gotovi na vrijeme, tako da ih Nina (koja voli i igra kosarku) nije stigla ni probati. Kada ih je probao, Lazar je odlucio da "Nina kolac" proglasi njegovim "favorite one" kolacom.


E kako je kolac pravljen prvi put, a ja bio lijen da pogledam neki provjereni recept za stanglice ili bombice sa plazmom, nije sve islo glatko...Napravljena smjesa je bila ljepljiva, nije se 'dala' lako vaditi casom, tako da sam poslije 10-tak izvadjenih i napravljenih krugova, stavio smjesu u kalup za mafine i tako sam dobio ostatak perfektnih krugova.


U svakom slucaju, bice pravljen opet, sa malo vise strpljenja...

Potrebno:

400g mljevenog plazma keksa
300g secera
200g putera
200ml mlijeka
200g mljevenih oraha

i jos

150g secera u prahu
sok i narendana kora od jedne narandze
malo mlijecne cokolade za ukras...

A napraviti ovako:

Prokuvati mlijeko sa secerom, dodati puter. Sacekati da se puter istopi. Skloniti sa sporeta i umijesati plazma keks i orahe. Na plehu oblozenim folijom poravnati smjesu i staviti u frizider da se stegne (bar 45 minuta). Modlom vaditi krugove, a onda modlom manjeg precnika (to je kod mene bilo dno soljice za kafu) utisnuti manji krug u sredini.



Od dooobro oprane narandze, istrugati koru i iscjediti sok. U isjedjeni sok umijesati 50g secera u prahu i mutiti dok se sve grudvice ne razbiju. Dodati i ostatak secera, U zavisnosti od velicine narandze, kolicina secera moze biti manja ili veca. Umijesati i izrendanu koru. Kasikom sipati u sredinu kolaca secer sa narandzom. Opet u frizider 45 minuta da se glazura stegne. Izvaditi i ukrasiti sa istopljenom mlijecnom cokoladom.



Recipe in English
You’ll need:
1 cup butter
1 ½ cup sugar
¾ cup milk 1 ¾ cups ground ‘Plazma keks’
2 cups ground walnuts
And also:
1 cup powdered sugar
zest and juice from one orange
¼ cup melted milk chocolate for decoration

And make like this:
In a large pot bring milk and sugar to boil. Add butter. When butter is melted remove from the heat. Add walnuts and ‘Plazma Keks’. Mix together with wooden spoon. Line cookie sheet with folia. Spread ‘dough’ evenly. Put in the fridge to set for at least 45 minutes. Using round cookie cutter, cut out circles from the ‘dough’. With bottom of the glass or cup insert in the middle smaller circle. Mix powdered sugar with juice from orange. Stir in zest. Spoon it over into middle circle on cookies. Put again in fridge for glaze to set, 45 minutes. Once glaze is set, decorate with melted chocolate.

No comments:

Post a Comment