Thursday, June 9, 2011

Burek sa mesom i pecurkama

'Brzi' burek sam pravio do sada sa sirom i mesom. Juce sam probao i sa pecurkama, i ispalo je mnogo dobro. Brzo i jednostavno da se napravi, a sinoc sam naucio i da se mnogo brzo pojede.
Kako sam morao da izadjem na kratko vani kada se burek ispekao, nisam zurio sa slikama, napravio sam sam dvije tri, jer sam racunao da cu imati vremena kada se vratim. Prerezao sam jedan na cetvrtine i izasao.


Kada sam se vratio, ostao je jedan stidak...




Potrebno:

20 kora za pitu (pakovanje 454 g)
velika glavica crnog luka
500 g mljevenog mesa
400 g pecuraka
200 ml kisele vode
50 ml ulja od grozdjanih zrna (ili bilo kog drugog neutralnog ukusa)
soli, bibera i zacina od suvog povrca po ukusu
ulje u spreju

A napraviti ovako:

1. Ocistiti i izrezati na kockice crni luk. U tavi proprziti luk dok ne postane staklast, posoliti.
2. Dodati meso i 'razbiti' ga na komadice. Dinstati dva, tri minuta. Opet dodati zacine.
3. Oprati pecurke (nemojte se bojati da ce upiti vodu) i isjeckati na listice, pa dodati mesu i sve opet zaciniti. Prziti dok meso ne postane tamno smedje, sasvim je u redu da sva voda od pecurki ne ispari.
4. U medjuvremenu, poprskati dvije posude velicine (za inzenjere A4 format ili ovde Letter size) 21cm sa 29cm sa ulje u spreju, pa sloziti prvu koru tako da se pokrije dno posude i ostatak kore bude van posude, koru poprskati opet sa sprejom. Sloziti drugu koru, opet da pokrije dno, ali da ostatak kore sada bude na drugoj strani posude. Opet poprskati sa sprejom, pa tako uraditi sa jos dvije kore. Ostalih sest kora, iscjepkati, zguzvati i sloziti da se pokrije citava posuda. Tako uraditi i sa drugom posudom.


5. Ulje i vodu pomijesati, pa 100ml posuti po jednoj kori, 100ml po drugoj, a sacuvati 50ml.
6. Podijeliti meso i pecurke na dva dijela, pa sipati na natopljene kore.


7. Kore preklapati nazad, i svaku poprskati sa uljem u spreju.


8. Peci u ugrijanoj rerni na 200°C 15 minuta, pa onih 50ml ulja i vode podijeliti na dva, pa posuti po povrsini i vratiti u rernu i peci jos 5 minuta. Ugasiti rernu i ostaviti burek na jos 5 minuta.
9. Burek izvaditi iz rerne


pa ga prevrnuti na drvenu dasku oblozenu pak papirom (ovo nije vazno, ali tako je to kod mene...)


10. Ako mozete sacekati da se prohladi, sacekajte, a ako ne sjecite na cetvrtine, pa...



11 comments:

  1. Da ovo moj suprug vidi .... Zapravo, ovako je još bolje. Iznenadit ću ga kad napravim burek.

    Činjenica da su ti ostavili samo jedan komadić je garancija da je ukusno.

    ReplyDelete
  2. Znaci da je burek bio odlican i da se dopao ukucanima, ipak su bili fer pa su ostavili nesto i glavnom kuharu za probu...nema druge, sledeci put odmah brzo fotkati dok "model" ne nestane!;)))

    ReplyDelete
  3. Ah Zorane sta mi to radis.Evo odoh da napravim:)A evo tebe pozivam da dodjes da se prijavis na:
    www.teslio.com i psoatvis ovaj blog.Automatski ualzis u izbor za nagradu koja raspisana i -pad.Cekamo te;)

    ReplyDelete
  4. Svaki mi je dobar, a ovako na papiru izgleda pravi,pravcati kao iz pekare.

    ReplyDelete
  5. teško se suzdržati kada je ovako fin burek u pitanju :)

    ReplyDelete
  6. Stvarno savrsen spoj, moram priznati da sam sada jela a opet tvoje fotke mame li mame...:)

    ReplyDelete
  7. Čao Zoki,
    do večaras sam zavideo Kanađanima samo na jednoj stvari...PASTRMKE SU IM OVOOOOOOOOOOOOOLIKE. Mđutim kad sam pročitao da imate i ULJE U SPREJU, e pa znaš šta...sad mi je krivo što nisamo otišao za Kanadu kad sam bio mlađi. A nudili mi!!! Koji sam ja magarac.
    Burek ti deluje savršeno. Pravio sam i tu kombinaciju sa pečurkama i mesom. Ništa čudno, jer obožavam burek, i ne verujem da postoji burek koji nisam isprobao. Mislim naravno samo na slane bureke. Evo nekoliko "primeraka" koji su mi ostali u jako lepom sećanju :))) Burek sa lukom i jajima. Burek sa ljutim ajvarom. Burek sa pečurkama i prazilukom. Nisam probao Majin burek sa roštilj kobasicama, ali osećam da je fantastičan. Pravio sam burek i sa plavim patliđanom, mesom i prazilukom. Ma ne znam sa čime nisam pravio burek, ali najviše volim burek sa mesom i to kad ima 3 puta više luka nego mesa. Razvlačio sam kore i sam a pravio san burek i od kupovnih kora. Nemoj te neko slaže da su domaće kore bolje. Dobre su ali ne toliko da bi se isplatilo gnjaviti se sa tim. Ako možeš da kupiš gotove, uvek kupi gotove, nemoj ih razvlačiti. U burek treba staviti dosta masnoće i tečnosti i umeti da ga ispečeš. A od kojih kora ga praviš, to nema veze. OČIGLEDNO DA SI TI SAVLADAO OVO GRADIVO.
    BRAVO MAJSTORE

    ReplyDelete
  8. Ne slušaj Dadeta :)
    Domaće kore su bolje i TAČKA :)

    Ali i kupovne nisu loše, slažem se, ali one se
    niakda ne mogu namočiti tako ravnomerno da budu kao sveže razvučene kore. Negde uvek bude suvlje a negde dekavo. I meni su neuporedivo bolje deblje kore (kad govorimo o kupovnim), one kao za gibanicu, od tanknik flis-papir kora za pite. Verujem da je ovo stvar ukusa, ali burek po meni mora da ima malo deblje kore, da bi bio pravi.

    Nisam pravila sa pečurkama, što ne znači da neću! Tvoj burek izgleda jako dobro, čini mi se da je korica savršeno krckava a unutrašnjost meka.

    Sve najbolje!
    Maja

    ReplyDelete
  9. Cao Dade, Majo,

    ovo pitanje da li je burek isti sa gotovim ili sveze razvucenim korama mozemo da rijesimo sdamo na jedan nacin.

    Ja se dobrovoljno javljam da budem degustator Dadinog bureka sa gotovim korama a i Majinog sa svijeze razvucenim korama, iduci put kada budem u Beogradu. A onda cu da javno objavim rezultate na blogu i tako cemo da rijesimo jedno veliko pitanje...

    Puno pozdrava,

    Zoran

    ReplyDelete
  10. Važi Zoki, javi kad dolaziš, a ja ću do tad svaki dan da vežbam i pravim burek kako bih pobedio u ovom nadasve važnom pitanju :))) Naravno i poješću ga. Nije da mi se baš jede :P al da se ne baci. Uzgred, ja sam od Maje naučio kako se razvlače kore, i stvarno je to relativno lako, pa gvirni tamo kod nje na blog, i videćeš da je bitno samo napraviti taj odnos 500:300 brašno:voda, I OBAVEZNO JE DA GA MESIŠ 10 MINUTA. Kad je to testo dobro umešeno, onda je glatko i stvarno se lako radi. Može biti da će ti delovati komplikovano ali nije. Samo rastanjiš testo oklagijom na par milimetara debljine, i podvučeš ruku pod njega PODIGNEŠ GA OD MASNE PODLOGE i povućeš ka sebi. Samo se razvlači. E ako ti ne uspe, onda će mo prvo to da uradimo kad dođeš za Beograd. DA TE PRVO TO NAUČIM, A ONDA ĆE MO DA ŽDEREMO BUREK I DA PIJEMO PIVO.

    ReplyDelete