Wednesday, September 28, 2011

Knedle sa Sljivama

Pravila: Ranka
Napisao: Zoran


Knedle sa sljivama su mi uvijek bile jedne od drazih poslastica. Dok sam bio klinac, mama ih je pravila redovno, a ja sam ih u jos vecem redu tamanio...
Jednom u srednjoj skoli, pocetkom 80-ih, otisao sam na put sa svojim drugom Benom u drugi grad (necu da spominjem ime grada da se ne bi neko nasao uvrijedjenim). Izmedju ostalog otisli smo da posjetimo neke njegove rodjake, i tamo nas ponudise knedlama sa sljivama. Ja se iskreno obradovah, onako umorni od puta i gladni...Dodjose kenedle, a one 'celave', tu i tamo malo prezle, ali uglavnom c'celave'. Moj entuzijazam za knedlama iznenada splasnu, ali rekoh 'ajde sta je tu je, daj da ih probam. Kako sam zagrizao prvi zalogaj, tako sam naletio na kospicu od sljive i tu mi je zelja za knedlama bila ubijena. Nisam mogao da shvatim da neko pravi celave knedle i jos sa neizvadjenim kospama...Danas sam drugaciji i imam sire poglede na kulinarstvo, ali bih opet propustio da jedem 'celave knedle sa kospama'. Nisam mogao da docekam da se vratim kuci i zamolim Stanu da ih napravi, onako kako treba.


Kako su dosle 90-te, i sve one gluposti sa njima, ja sam izmedju ostalog ostao i bez knedli.

To je tako i bilo sve dok nisam upoznao Ranku. Upoznao, zaljubio, ozenio...
A sa Rankom, nisam ni znao, dobio sam nazad i knedle sa sljivama. Napravi ih super, jedini nedostatak je sto brzo nestanu, nasi klinci a posebno Alek ih tamani velikom brzinom :).
Sljive za knedle se mogu kupiti samo 4-5 nedelja u toku godine, jedva cekamo da se sljive pojave, a sa njima i knedle. Kada sljiva nema, Ranka improvizuje i sa manjim kajsijama, pa ih prereze na pola, bude i to dobro, ali nisu to sljive...

Ja sam probao da zapisem kako ih Ranka napravila, nisam uspia da izmjerim kolicine, a ne vjerujem i da bi se moglo sa obzirom da kolicina brasna zavisi od vrste krompira koji se koristi, a isto tako prezla i secer od velicine knedli, koje su opet zavisne od velicine sljiva. Kako god da se napravi, ne vjerujem da se moze pogrijesiti, sve dok knedle nisu celave i sa kospicama...


Snjeza sa bloga vrtaljica je u okviru igre ajme, koliko nas je, pokrenuta by Monsoon, za mjesec septembarzadala sljive kao namirnicu, i ovo saljem kao moju ulaznicu,

Potrebno:
sljive
1 kg krompira
3 jaja
brasno
secer
prezle

A napraviti ovako:

1. Sljive oprati i ocistiti od kospica

2. Krompir skuvati. Skuvan krompir oguliti i propasirati.
3. Dodati jaja i dovoljno brasna da se zamijesi tijesto.
4. Od brasna napraviti valjke, pa od njih izrezati loptice tijesta dovoljno da obloze sljive.


 5. U sljivu staviti pola kockice secera ili kasikicu secera i utisnuti u lopticu tijesta.


6. Knedle pazljivo spustati u kipucu vodu. Vadidi ih resetkastom kasikom kada isplivaju na povrsinu i ostaviti ih da se ocijede.
7. Na srednje jakoj vatri proprziti prezle sa malo ulja ili putera dok ne dobiju smedju boju.
8. Ocijedjenne knedle staviti u prezlu, posuti secerom i uzivati, kako u toplim, tako i uhladnim knedlama sa sljivama.


6 comments:

  1. ovo su i dan danas moje omiljene knedle, od krumpirovog tijesta, punjene šljivama, uvaljane u prezle. Super izgledaju. Kod nas su knedle redovito na repertoaru, svi ih jako volimo.

    ReplyDelete
  2. Bravo Ranka..super gomboce(tako ih moja baka zvala):) Nema draga moja ovde tih nasih duguljastih divnih plavih sljiva.Ali nasla sam jednog seljaka(Rumuna) na Juznom Ostrvu pa cu od njega uzeti par maldica.Do onda gomboce punim kajsijama.Volim ih i uvaljane u prezle sa cimetom i secerom:) Divno si ih spremial;)

    ReplyDelete
  3. Obožavam knedle! Uslikao si ih tako da su na ekranu u prirodnoj veličini i ja sad imam problem kako da im odolim :))

    ReplyDelete
  4. Evo zahvaljujem se u Rankino ime..Blog se ponasa malo cudno, nisam u stanju da stavim komentar sa mojim imenom...Kako god, knedle volimo, najvise sa sljivama, a u toku godine kada ih nema i sa kajsijama, treca slika odozgo.
    Poseban pozdrav Maji, Ranka i ja smo se vjencali u Podgorici, a i najstariji klinac nam je rodjen tamo.
    Pozdrav svima

    Zoran

    ReplyDelete
  5. Topli pozdrav i vama iz vrele Podgorice :)

    ReplyDelete