Wednesday, October 5, 2011

Medovik


Medovik je kolac koji sam prvi put vidio kod Maje i pravio sam ga vec par puta do sada. Tada nisam pisao blog, tako da nema ni slika, sto mi je sada zao.
Sastojci uobicajeni, prvui put mi je bio problem da nadjem pavlaku sa 20% masnoce, tako sa sam koristio pavlaku sa 14% masnoce. Kolac je ispao super, fil je bio sasvim pristojan, Ranka ga je stavila na vrh liste omiljenih kolaca. Pomislio sam kakav ce tek biti kada nadjem pavlaku sa vecim % masnoce. Prodje neko vrijeme i nadjoh pavlaku sa 30% masnoce, moje radosti. Morao sam da napravim Medovik sa tom pavlakom. Stavio secer u pavlaku, pa u frizider, ispekao kore, ohladio, krenuo da filujem, moga razocarenja, fil se pretvorio u kasu, ja vidim i ne mogu da vjerujem, 'ej pavlaka sa 30%...Fil je iscurio na sve strane, u frizideru se poslije nekog vremena stisuo, kolac i dalje super ukusan, ali, ali...

E sada da ubrzam i dodjem do sadasnjeg vremena, opet me uhvatilo nesto da moram da napravim Medovik, znam da sam ja nesto uradio pogresno. I odlucio sam da koristim 'fat free' pavlaku.Isao sam logikom sa 14% je bilo u redu, sa 30% katastrofa, sto ne da probam i sa 0% masnoce.

I to mi je donijelo najvece zadovoljstvo otkada pisem blog...uspio sam da otkrijem (ili bar ja mislim da jesam) kako da se napravi Medovik sa pavlakom bez velikog % masnoce, tako da i 'oni' sa povisenim holesterolom mogu da uzivaju u Medoviku.

A jedino sto treba da se pazi jeste da se secer i pavlaka ne pomijesaju od jednom. Caka je da se secer doda 1/5 pavlake, promijesa (to ce postati rijetko), a onda to doda ostatku pavlake. To je neki moj zakljucak, koji moze da bude potpuno pogresan, ali je u potpunosti uspio. Kao sto se vidi na fotkama, fil je cvrst, nema bjezanije sa kora :).



Na zalost bio sam toliko odusevljen da sam slikanje ostavio za drugi dan, a kako kolac ostaje duze, tako fil polako nestaje, kore ga upijaju, sto u ukusu ne pravi nikakvu razliku, samo Medovik vise nije tako fotogenican.


Recept prenosim (skoro) u originalu sa Majinog bloga.

Sastojci za kore:
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda
180 g putera
1 ravna kašičica sode bikarbone
450-500 g oštrog brašna

Sastojci za fil:
400 g prah šećera
1,5 l kisele pavlake

Postupak:
1. Prvo pomijesati prah šećer sa manjom količinom (250 ml) kisele pavlake, da ne ostanu grudvice, pa posle sastaviti sa ostatkom kisele pavlake. Blago pomijesati i staviti u frizider. Posle pola sata izvaditi i opet promešati. Vratiti u frižider. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru.
2. Na tihoj vatri otopiti med i puter.
3. Za to vreme umutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svetla, 10-15 min, okvirno. U umućena jaja dodati toplu mešavinu meda i putera i mutiti mikserom još malo.
4. Zatim dodati sodu bikarbonu, pa dodavati brašno u nekoliko navrata, mešajući varjačom. Testo treba da bude meko.
5. Testo ostaviti pola sata-sat na sobnoj temperaturi. Hladjenjem postaje gušće, što je i potrebno da bi kasnije moglo da se barata njime.
6. Od ohladjenog testa napraviti dve velike kore. Iseći 3 papira za pečenje u veličini dna velikog pleha od rerne (u mom slučaju 35x40 cm), dva kao podloge za dve kore, i treći kao pokrivač za koru prilikom rastanjivanja. Jedan papir posuti brašnom, rasporediti polovinu testa po njemu, rastanjiti ga tapkajući rukama uz posipanje brašnom da se ne bi lepilo. Prebaciti papir preko kore, pa sve preći oklagijom, da se kora lepo poravna i ujednači. Ponoviti postupak i za drugu koru.
7. Kore peći kratko, 6-7 minuta na oko 180°C, pazeći da ne pregore, što ume da se desi za čas. Tople kore su mekane. Kad se ohlade postaće krute i krte (što je ok). Preseći ih na pola kad su u nekom poluohladjenom stanju, da se dobiju 4 kore.
8. Fil okvirno podeliti na 3 dela, pa mazati preko tri kore i slagati. Četvrtu ne filovati. Sad sve pokriti plastičnom folijom, staviti u frižider i zaboraviti na jedno 24h. Posle tog vremena opkrojiti ivice kolača da postanu ravne, a odozgo posuti prah šećerom, i tek onda seći. Čuvati u frižideru pokriveno plastičnom folijom.


8 comments:

  1. Cuj koalc;) Ovo je vsiespratnica;) Odlicno ti je uspeo.Pavlaku i ja ovde tesko nadjem..neki clotted cream kao zamenu..

    ReplyDelete
  2. lepo izgleda. probala sam ovaj kolach nedavno na putu u sloveniji i jako mi se svideo. raduje me shto sam nashla recept.

    ReplyDelete
  3. Ja sam medovik pravila sa mileramom 30%. S obzirom da je ovo vrsta kolača koji ne možeš da prestaneš da jedeš i upravo zbog te masnoće i šećera sam izbjegavala da ga češće pravim,tako da je ovo tvoje bezmasno otkriće vrlo značajno!

    ReplyDelete
  4. super izgleda; ja sam ga pravila sa mileramom (mi tako zovemo kiselo vrhnje sa više masnoće) i mislim da je bilo u pitanju 30 posto masnoće, ali pravila sam i sa manje 12 posto i ispao je dobro. Samo što sam ja koristila šećer u prahu, vidjela sam kod recepta na coolinarici da mnoge žene to savjetuju, jer u tom slučaju se fil ne razvodni, pa ti savjetujem da probaš idući put sa većom masnoćom i šećerom u prahu. Iako vidim da vam je savršeno uspio i sa bezmasnim vrhnjem, e na tome svaka čast!
    Inače koliko sam ja sjvatila iz rađenja tog kolača i čitanja komentara, caka je u tome da se šećer postepeno umiješa, a ne odjednom, baš kao što si napisao.

    ReplyDelete
  5. Hvala, hvala...
    Dzoli, probaj sa Sour Cream to je pavlaka/mileram.
    Bojana, kolac je super, hvala na citanju.
    Majo, to je bila i moja muka, 30% masnoce...kako god prije nego sto krenes da pravis citav kolac, uzmi jednu malu casu pavlake, 250 ml ako se dobro sjecam i 80 g secera, pa probaj da vidis da li ce da radi :). Nemoj da ja budem kriv za 'tecni fil', hehehe.
    Ej Tamara, koristio sam secer u prahu da dodam mileramu, i ja mislim da je fora u tom prvom mijesanju secera sa malom kolicinom pavlake, a onda to da se doda ostatku milerama. Nesto otprilke kao i kada se umucena smjesa sa jajima dodaje vrelom mlijeku. Ako se doda sve odjednom, dobije se kajgana, tako da se prvo jajima doda malo vrelog mlijeka, promijesa, a onda se ta smjesa doda nazad u mlijeko (ili neka druga tecnost u zavisnosti sta se sprema).

    ReplyDelete
  6. I ja vec dugo merkam ovaj kolac ali kako ovde ne moze da se nadje kisela pavlaka sa velikim procentom masnoce (a sudeci po onome sto sam citala kod ostalih devojaka nijedna druga ne prolazi u filu), mesecima ga obilazim iako mi je stalno negde u malom mozgu. Cak sam kontala da gotov fil izmesam sa delom cvrsto ulupane slatke pavlake ne bi li dobila na cvrstini. Bas cu probati po ovom tvom sistemu pa javim kako je proslo kod mene :)

    ReplyDelete
  7. Zoki, pre svega hvala na poverenju za probu Medovika, i jako mi je drago da se Ranki posebno dopao, ima nešto "žensko" u tom kolaču, mislim da su muški manje oduševljeni njime :)
    Pavlaku sam ja uvek koristila Imlekovu od 20%, ali znam da su druge blogerke imale problema sa pavlakom drugog proizvođača iako je bila sa 20% masnoće. Tako da izgleda da nije masnoća baš presudna, a eto i ti si pokazao da nije, nego ko zna šta... Ja nešto verujem da šećer u reakciji sa "nečim" iz pavlake pravi manje ili veće omekšavanje same pavlake, jer šećer izvlači vodu i na taj način omekšava. E sad, zašto neke pavlake omekšaju preko svake mere do stanja čorbice, to bi možda neki tehnolog trebalo da nam objasni, a do tada, nađeš brend koji ti paše, i voziš :) Baš kao ti sa ovom obezmašćenom pavlakom.
    Veliki pozdrav za tebe i familiju,
    Maja

    ReplyDelete
  8. Cao Majo,
    Kcuj hvala na povjerenju', tvoj blog je veliki krivac sto ja sada isto radim, tvoji recepti nisu bez razloga 'provereni recepti', a u pravu si za zensku stranu Medovika, definitivno se vise svidja ljepsem polu. A za corbicu, vidjecemo da li ova tehnika pali kada se Medovik napravi u Podgorici I Norveskoj.

    Puno pozdrava

    Zoran

    ReplyDelete