Friday, November 11, 2011

Zobeni Mafini sa Malinama


Zobene pahuljice vec neko vrijeme 'sjede' u kuhinji i cekaju na svoj red. Velik znak srca na njima me je natjeralo da ih kupim, kaze smanjuje holesterol, i odlucio sam da ih angazujem vise u nasem zivotu.




Kada god se nesto zeli dodati, ili probati u ishrani (osim mesa), najlakse je uraditi sa mafinima. Mogucnosti neogranicene, sve vrsta brasna, ili mlijecnih proizvoda ili dodanog voca, puter, margarin ili ulje, med, secer ili molase ili javorov sirup, sve ide. A i lako i brzo da se napravi.



A kako je to lako i brzo, ovdje se moze vidjeti...

Potrebno:

100 g zobenih pahuljica
175 g brasna
250 ml mlacenice
150 g smedjeg secera
80 g istopljenog putera
1 kasikica praska za pecivo
1/2 kasikice sode bikarbone
1/2 kasikice soli
150 g malina (ako su bile zamrznute odmrznuti na 30 minuta prije pripreme)

A napraviti ovako:

1. U posudi preliti zobene pahuljice mlacenicom i ostaviti sa strane.
2. Prosijati brasno sa praskom za pecivo, sodom bikarbonom i soli. Doadti secer i promijesati.
3. Istopljenom puteru dodati umuceno jaje, pa dodati smjesi sa zobenim pahuljicama. Sve dobro izmjesati.
4. Dodati sve brasnu, izmjesati samo da se brasno 'skvasi'.
5. Pazljivo doati i maline, ako su bile zamrznute, puno mijesanja ce da 'oboji' tijesto.
6. Staviti papirne korpice u posudu za pecenje mafina, pa ih napuniti tijestom do 2/3. Ovo je dovoljno za 12 mafina.


7. Peci u ugrijanoj rerni na 190° C, 20 do 25 minuta.


8. Ispecene mafine odmah izvaditi na restku da se prohlade, da ne bi postali gnjecavi.



A onda sa csom mlijeka ili 'nako bez icega, u potpunosti je do vas...






2 comments:

  1. Odlicna ideja..moram probati jer mafne vrlo cesto pravim :)

    ReplyDelete
  2. fenomenalno!Super izgleda, izgleda ću do Nove nositi 2 broja veće hlače :O

    ReplyDelete