Wednesday, February 19, 2014

Banana Walnut Bread iliti Hljeb sa Bananama i Orasima



Koliko se sjecam i znam, kod nas je hljeb bio hljeb. Brasno, voda i kvasac i to je sve. Ako se bilo sta drugo doda, hljeb postaje pogaca, kifle, kolaci, kuglofi, strudle...



U prevodu, hljeb bi bio 'bread' i to vazi sa naseg na engleski. To bi trebalo da vrijedi i u drugom pravcu, da nema 'hljebova' kao sto je ovaj, a takvih i njima slicnim ima neogranicena kolicina. Jedino sto ima veze sa hljebom je oblik, a sve drugo upucuje na odlican kolac. Izvanredno socan, blagi ukus banane, peceni orasi, perfektan uz solju caja ili kafe, a bogami i onako 'na taste' :-).



Isli smo ovaj vikend Laki i ja da gledamo 'Lego Movie'. Laki ima naviku da klopa kokice i pije 'fruitopia' dok je u bioskopu. Kako je poceo sa dijetom, izbacio je svu hranu kojoj je dodana ili boja ili aroma, kao i paradajz, jabuke, sljive, breskve..., nije mogao da dobije svoje kokice i sok. Zbog toga smo nas dvojica napravili Banana Walnut Bread, i ponijeli sa nama par kriski. Laki ih je u slast klopnuo, kako u bioskopu, tako i kod kuce kada smo se vratili.


Ako neka ima neki prijedlog ili zna kako da se ovo prevede bolje, javite.




Potrebno:

175 g brasna
1 kasikica (5ml) praska za pecivo
pola kasikice soli
2 jaja, sobne temperature
110 g neslanog putera
200 g secera
3 zrele banane
50 g oraha

A napraviti ovako:

1. Orahe staviti u teflon tiganj, pa na srednje jakoj vatri ispeci. Paziti da ne izgori.
2. Banane oguliti, pa ih viljuskom ispasirati.
3. Jaja razbiti i izmutiti.
4. Brasno, prasak za pecivo i so prosijati.
5. Mikserom umutiti puter sa secerom.
6. Umucenom puteru sa secerom polako dodavati jaja i nastaviti sa mucenjem.
7. Dodati banane i opet dobro pomijesati.
8. Dodati brasno i promijesati varjacom.
9. Dodati pecene orahe.
10. Podmazati kalup za hljeb puterom, pa sipati u njega tijesto.


11. Peci u ugrijanoj rerni na 175 50-60minuta. Gotovo je kada ubodena 'cackalica' izadje cista.
12. Izvaditi iz renre, ostaviti na 10 minuta da prohladi, pa gotov hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti da skroz ohladi. Bolji je ako ostane preko noci...

No comments:

Post a Comment