Monday, November 29, 2010

Pijesak (kobajagi) torta

For recipe in english, please scroll down



Torta koja se ne pece, nema kora, kuvanja fila na pari, bez jaja...Izgleda nestvarno i zato ono 'kobajagi'. Vise puta sam je pravio do sada, i uvijek bi je pravio po sjecanju. To je uglavnom radilo, mada se jednom desilo da sam stavio malo vise mlijeka za pudinge, tako da kolac nije bio dovoljno kompaktan, a jednom sam bio zaboravio da dodam puter i to nije bilo dobro. Tako sam sada odlucio da zapisem sta i kako, pa cu (bar se nadam) iduci put pogledati i recept. A sam recept za Pijesak 'kobajagi' tortu sam vidio prije nekoliko godina na netu i otada je negdje izgubljen, tako da ne mogu da dam kredit gdje sam ga procitao u orginalnoj verziji. 
Najveci razlog sto i dalje volim da pravim Pijesak, osim sto je lako da se napravi i nema greske, je na iducim slikama

Laki proba Pijesak 'kobajagi' tortu

Laki je probao Pijesak 'kobajagi' tortu

Potrebno:

6 pudinga od vanile
1800 ml mlijeka
200 g secera
225 g putera
300 g mljevene Plazma keksa
150 g mljevenih badema
75 g mljevenih oraha
300 g kokosovog brasna
500 ml slatke pavlake
3 kesice vanilin secera

A napraviti ovako:

Staviti 1300 ml mlijeka da prokuva. Izmjesati puding i secer sa ostatkom mlijeka. Kada mlijeko pocne da vri, umijesati puding smjesu, smanjiti vatru i neprestano mijesati dok se puding ne postane gust. Skloniti sa sporeta i pokriti sa plasticnom folijom da se ne napravi korica po povrsini pudinga. Ohladiti. Umutiti pjenasto puter, pa izmiksati sa ohladjenim puterom. Podijeliti na tri dijela.
U medjuvremenu omotati obruc za kolace (pecenje) plasticnom folijom, staviti na tacnu gdje ce kolac da dodje. 
Umijesati trecinu puding smjese sa Plazma keksom i staviti u obruc za kolace. Drugu trecinu smjese pomijesati sa kokosovim brasnom, pa nanijeti na prvi sloj. Treci dio pudinga izmjesati sa bademima i orasima, staviti na drugi sloj. Ostaviti u frizider na par sati.
Pavlaku izmiksati sa vanilin secerom, dovoljno je cvrsta kada se posuda moze okrenuti naopako, a pavlaka ostane u njoj (posudi).
Osloboditi i skloniti obruc za kolac. Pazljivo skloniti i plasticnu foliju, dekorisati tortu po zelji i sluziti.

p.s.
Ovaj put sam pavlaku stavio prije nego sto sam skinuo obruc, visina torte zajedno sa pavlakom je bila ista kao i visina obruca, tako da sam uspio da poravnam pavlaku skoro perfektno, nasta sam izrazito ponosan i nisam htio onda nista da dodajem kao dekoraciju...



Recipe in English
You’ll need:
6 sachets vanilla pudding powder
1800 ml milk
200 g sugar
300 g ground ‘Plazma keks’
300 g sweetened shredded coconut
75 g ground walnuts
150 g ground almonds
And also:
500 ml whipped cream
3 sachets vanilla sugar
And make like this:
Mix the pudding powder with 200 g of sugar. Take 500 ml away from 1800 ml of cold milk and stir well with the mixture of pudding and sugar. Bring the remaining milk to the boil, remove from heat and stir in the dissolved pudding powder. Cook for 1-2 minutes, stirring constantly. Put on side and cover with plastic foil to prevent top of pudding to set. Let it cool.                                                                                                                            In a large bawl (or stand mixer) beat butter until fluffy. Add cooled pudding, mix and divide into 3 separate bowls. Meantime wrap with plastic foil spring form and place on serving dish. Make sure foil ends are on the outside of spring form.                                                                                                                                                In first bowl mix pudding with ‘Plazma keks”, in second pudding with coconuts and third pudding with nuts. Place them in same order onto serving dish inside spring form. Put in fridge for 2 hours. Beat whipped cream with vanilla sugar until soft peaks are formed. Top the cake with whipped cream. Release spring form and remove. Carefully remove plastic foil, decorate as you wish and serve. Enjoy.

3 comments:

  1. Pravila sam je nekada davno i znam da je super. Čak je i ja zovem pesak torta!

    ReplyDelete
  2. torta je jednostavno savršena

    ReplyDelete
  3. A jos vaznije da je savrseno jednostavna...

    Hvala na posjeti.

    ReplyDelete