Wednesday, November 30, 2011

nana-Anine kiflice sa sirom


Kada je nesto dobro, onda je dobro. A ove kiflice ne da su dobre, nego fenomenalne. Hvala Taci sa bloga U dzaku brasna na ovom receptu. Pravile su se kiflice ovog mjeseca u krugu igre Kuvarijacija.
Kiflice zahtijevaju malo vise posla, ali vrijedi svaki minut ulozenog truda.


Ja sam pratio dosljedno recept, nisam nista mijenjao, jedna od interesantijih stvari je sham od bjelanaca, na koji se stavi margarin, i onda zapecen ima slankast ukus, mnogo dobro.


Taci kaze da su i sutra kiflice super za klopu, ja cu morati opet da ih pravim da bih to mogao da potvrdim. Ove su 'pukle' u rekordnom vremenu.

Jod jednom hvala Taci na receptu, a kako ih napraviti mozete vidjeti ovde.

Evo i Tacijevog recepta, prenesen od slova do slova...

Za 32 kiflice koje cete ispeci u jednoj turi, u velikom plehu od rerne ...

Potrebno je:

  • odmeriti 500g brasna, a potrosicete otprilike 450g :)
  • 1 kasicica soli i 1 kasicica secera
  • pola kockice kvasca (20-25g) + kasicica secera
  • 250ml toplog mleka; od toga odvojiti 50ml za narastanje kvasca
  • 1 jaje- zumance ide u testo, belance za premazivanje
  • 80ml ulja
  • 175g margarina; meni je najlepsi Dijamant za fina peciva - necemo o losim stranama, na zalost je neizbezan u ovom receptu :(
  • 250-300g sira i 1 jaje za fil
  • krupna morska so i kim za posipanje.
Margarin se izvadi malo ranije da omeksa, a brasno proseje, pa se u vanglicu odmeri 400g brasna. Doda se so i kasicica secera brasnu. Kvasac se zamuti sa mlekom i secerom pa ostavi da naraste, najbolje pored tople ringle na kojoj se pre toga grejalo mleko. Zumance se razmuti sa uljem jer je tako najsigurnije izbeci da se nesrecno u komadicima zalepi za brasno.

U brasno se doda ostatak toplog mleka, ulje i zumance i na kraju narastao kvasac, pa se sve lepo izmesa - izbucka kratko varjacom. Dobije se jedna premekana smesa, koja jos uvek ne lici na testo sa kojim bi moglo da se uopste radi. Onda se uzme od onih preostalih 100g sakom malo brasna, varjacom malo pomeri testo pa sipa brasno na slobodno mesto i opet varjacom, malo izmesi testo. Sledi uzimanje sledece sake brasna, koja se podmetne malo ispod i preko testa i sada se rukom kratko zamesi testo jer vrlo brzo pocinje da se lepi za ruku. Cim pocne da se lepi, prekida se mesenje. Treci put, cistom rukom uzme se malo brasna, podigne se testo drugom pa pospe dno posude delom brasna iz sake, spusti testo, i ostatak brasna se natrlja odozgo po testu i sa svih strana. Testo se pokrije krpom i ostavi da odstoji oko pola sata, otprilike dok se kolicina ne uduplira.
Cela ova prica je u cilju da se zamesi sto mekse testo, jer sto je testo mekse, finalni proizvod je meksi, duze opstaje kao takav i sporije se susi.

Nakon sto se testo udupliralo, istrese se na radnu povrsinu koju nije potrebno pobrasniti jer vec ima brasna na samom testu. Podeli se na osam jednakih delova pa se svaki premesi i formira 8 jufki (jufka - mala lopta od testa) tako sto se krajevi od spolja prebacuju ka sredini dok se ne dobije oblik lopte, pa se okrene da glatka strana bude odozgo.
Zatim se svaka jufka razvalja u "tacnicu" i cetiri tacnice se premazu margarinom (utrosi se tridesetak grama margarina) pa se poklope sa one nenamazane cetiri. Preciznije, spojene su margarinom po dve tacnice testa, tako da na kraju imamo 4 dela testa. Svaki deo testa se razvalja u krug i podeli na 8 trouglova. Trouglovi se malo recnu da bi se kiflica lakse zamotala, pa se filuju smesom sira i jajeta.

Dok se kiflica mota, samo malo se razvuce testo pa se zamotana kiflica ubaci u pleh za pecenje sa onim vrhom podvucenim ispod. U pleh se redjaju po horizontali 4 kiflice, po vertikali osam ... bar je tako uslovljeno mojim dimenzijama pleha. Izmedju kiflica se ne ostavlja preveliki prostor da bi sve stale. Moze da se pece u dve ture, ako neko ne voli kad se kiflice spoje zbog narastanja tokom pecenja.
Preostalo belance se dobro umuti viljuskom u cvrst sneg, pa se svaka kiflica obilno premaze njime. Najlakse je to uraditi silikonskom cetkom, mada je nana viljuskom prebacivala taj sneg od belanaca na kiflice. Zatim se preko kiflica pospe morska so i kim, ali ne mora nista, mi smo ih kod nane jeli samo premazane belancem. Od preostalog margarina se seckaju komadici i redjaju po kiflicama. Na svaku kiflicu se stavi jedan. Margarin moze unapred da se isecka na 32 komada. Kiflice nakon pravljenja idu na pecenje, ne narastaju. Peku se 15 - 20min. Temperatura zavisi od rerne, kod mene je to 175C kod moje nane 200C.

Kada se lepo ispeku, ostave se u plehu da se prohlade, pa prekriju kuhinjskom krpom. Tada nastaje momenat "sunjanje do kujne". Odes po jednu, pa se vracas po jos jednu i jos jednu i jos ...

Kada su kiflice potpuno ohladjene, u plehu ce ih biti u najboljem slucaju dvadesetak. Sada je vreme da se prebace na tanjir ili ciniju i prekriju providnom folijom jer najcesce u stomaku vise nema mesta za kiflice, posto je popunjen onim toplim krckavim.


15 comments:

  1. Danas nam je dan rezervisan za ove fine kiflice i uzivam u poseti svakom od blogova!:))

    ReplyDelete
  2. Vidim ja da je ovih mesec dana mirisalo pecivo iz mnogih kuhinjica, a jedna od tih je i vaša... divne su, tu nema pogovora:)))

    ReplyDelete
  3. Super su Zoki! Baš su lepe i meke, sa slike se oseća!

    ReplyDelete
  4. Na sve strane kiflice, i tvoje predivno izgledaju!

    ReplyDelete
  5. Sve su lepe i sve mame.Puno nas je isprobalo i zadovoljni smo rezultatom,jer su kiflice meke ko dusa.I tvoja izvedba je sjajna!!

    ReplyDelete
  6. Lepo, lepo. I preko okeana su se pravile. Za amerikance ovo je majstorija. Sećam se kada je u Americi tata dečaka iz škole moga brata kada je mama umesila domaći hleb za neki bake sale za školu pitao da li ona ima pekaru i koliko to košta? Naši ljudi su multi-talentovani.

    ReplyDelete
  7. Ma nana Ana ce biti najsrecnija zena kad vidi sve ove kiflice parvljene po njenom receptu! :) Donela je jednu malu radost tolikim porodicama...

    ReplyDelete
  8. Baš su lepe! Na oko su mekane, mogu da zamislim kakve su kad se tek izvade iz rerne :)

    ReplyDelete
  9. Kiflice, kiflice! Danas je pravo bombardovanje kiflicama :)))
    Ja se ne sjecam kada smo imali ovoliki odziv blogera, stvarno! :)
    Kiflice su prekrasne i da, meni su prezivjele samo 4 za sljedece jutro, tako da moramo da ponovimo gradivo. :)

    ReplyDelete
  10. Verovatno se svi slažemo da osnovni recept treba duplirati, kako bi svi uspeli da se posluže. Ovako - 32 kiflice, jedva za dvoje :-)

    ReplyDelete
  11. Odlične su i u tvojoj izvedbi ! Niti kod mene nisu dočekale sutra :)

    ReplyDelete
  12. Definitivno treba praviti duplu meru,da bi ostala neka sa sutra. ;) Odlicno izgledaju.

    ReplyDelete
  13. Zoki, hvala tebi sto si ih isprobao!
    Na preseku se odlicno vidi kako su ti lepe i mekane ispale. Ma ti si majstor za testa, nema sta!

    ReplyDelete
  14. Hvala svima, a najvise Taciju na nesebicnoj podijrli recepta.

    A da se mora raditi bar duplo odmah, vise nego jasno. Dok su jos vrele odu 4-5, i da jos ne pazimo na dijetu...

    ReplyDelete