Monday, November 22, 2010

Mignonne's chicken rollups with mushrooms

For recipe in english, please scroll down


U novembru i decembru u okviru igre FBI rukavice, koju je pokrenula mamajac iduca dva mjeseca je pod 'istragom' je Mignonne, sa bloga La cuisine creative. O njenom blogu sam vec pisao, a kao sto je i red iza pogace treba da dodje i neko glavno jelo. Cim sam vidio njenu roladu sa piletinom, znao sam da ce prije ili kasnije biti napravljena.
Recept nisam 100% pratio, ne zato sto znam bolje nego je tesko napraviti nesto i priblizno dobro kao sto je na njenom blogu. Ovako se rolade nece moci porediti :). Salu na stranu, razlog sto nisam stavljao pilecu kozicu kao prvi omotac je slanina koju sam koristio.  Ako (slanina) nije direktno izlozena visokoj temperaturi ostane zilava i nema hrskavu koricu. Isto tako, kozica koju sam skinuo sa prsa i bataka/karabataka (nisam koristio citavo pile) nije mi izgledala bas privlacno i taj sam dio preskocio. Kada sam bio spreman da filujem roladu, nisam mogao da odolim a da ne dodam i sampinjone u fil, tako da cu ovaj post iskoristiti i kao jos jednu ulaznicu za novembarsku igru ajme, koliko nas je, pokrenuta by Monsoon, a pecurke kao temu je zadala Lusitania sa bloga na putovanju.

Ovo bi bila moja varijanta Mignonne-ine rolade od piletine...

Potrebno:

2 pilece noge (batak sa karabatakom)
2 pileca prsa
150 g slanine
200 g sampinjona
1 luk
2 kriske hljeba
100 ml mlijeka
1 jaje
maslinovo ulje
so, biber, zacin od susenog povrca

A napraviti ovako:

Na aluminijskoj foliji poredati tanko isjecene listove slanine. Odvojiti meso od kostiju i kozice. Izrezati bijelo meso na tanje filete, ako meso nece da 'saradjuje', lupiti par puta deblji dio mesa cekicem da se dobije
ravnomjerna debljina mesa. Poredati filete preko slanine. Staviti so, biber i malo zacina od susenog povrca. Za fil proprziti isjeckani luk na malo ulja, kada postane staklast dodati isjeckane sampinjone, prziti 3-4 minute, skloniti sa sporeta. Meso od bataka i karabataka isjeckati u blenderu. Potopiti hljeb sa mlijekom, sacekati par minuta. Isjeckanom mesu dodati luk sa sampinjonima, iscjedjeni hljeb, jaje, so i biber i sve promijesati. Staviti fil na filete od bijelog mesa, pa sve uviti u roladu. Cvrsto zatvoriti aluminijumsku foliju. 


Rernu ugrijati na 200ºC, staviti roladu u dublji pleh, sipati 2 cm tople vode pored, pa sve u rernu. Peci 45 minuta, izvaditi roladu iz aluminijumske folije, pa staviti na pleh oblozen papirom za pecenje.



Vratiti nazad u rernu i peci jos 15-20 minuta dok slaninica ne postane hrskava i sva se mast otopi.


Ostaviti da se malo prohladi i onda rezati, prijatno.



 


Recipe in English
You’ll need:
2 chicken breasts, skinless, boneless
2 chicken legs, skinless boneless (or 4 chicken thighs, skinless and boneless)
8 slices of bacon
12 oz fresh mushrooms, finely chopped
1 onion, finely chopped
2 slices white bread
100 ml milk
Salt
Pepper
Dry vegetable spice
Olive oil


And make it like this:
With sharp knife ‘butterfly’ chicken breast. Place meat on cutting board. Cover with heavy thick plastic wrap. Pound the meat firmly but gently with the smoother side of the meat mallet until it is as equal thickness as possible. Dark meat process in blender. Soak bread into milk. Line slices of bacon on aluminum foil. Place on top flatten white meat. Add salt, pepper and dry vegetable spice. In skillet over medium high heat sauté onion until soften. Add mushrooms and sauté 3-4 minutes. Mix dark meat, drained bread, egg, mushrooms and onions. Add salt and pepper. Make roll up and secure with aluminum foil. Place in deep baking dish, add 1” warm water and put in oven preheated at 400ºF. Bake for 45 minutes. Remove the roll up from aluminum foil, place on baking sheet lined with parchment paper and bake for another 15 to 20 minutes, or until bacon is crispy. Remove from oven, let it cool for 10 minutes, slice and enjoy.


3 comments:

  1. Odlicno si se snasao i mogu ti reci da je ova tvoja varijacija vrlo uspesna, trakice od slanine su dobile lepu hrskavu koricu a dodatak sampinjona je obogatio nadev...cista petica za ideju i izvedbu!;)))

    ReplyDelete
  2. Hvala Mignonne, pravo je uzivanje raditi stvari po tvojim receptima. A jos vece klopati...:)

    ReplyDelete
  3. ova roladica je i kod mene na čekanju za isprobavanje, ovdje je isto lijepa i odlična

    ReplyDelete